tiistai 20. tammikuuta 2015

MARKKINAHEILUNTA

 Tommi Melender, 17:34

Finanssikriisi teki osakesijoittajasta säikkyjä

Osakemarkkinoilla on vallinnut yleinen nousutrendi maaliskuusta 2009.
Pörssikurssit eivät kuitenkaan ole kivunneet tasaisesti ylöspäin, vaan töyssyjä on ollut enemmän kuin takavuosikymmenten nousumarkkinoilla.
"Syynä on se, että vuosien 2007-2009 laskumarkkina riepotteli sijoittajia ankarasti. He eivät ole päässeet traumastaan yli, eikä tarvitse tapahtua paljoakaan, kun ikävät muistot heräävät ja laukaisevat pelot uudestaan", amerikkalainen pitkän linjan sijoitusstrategi Ed Yardeni kirjoittaa markkinakatsauksessaan.
Sijoitusterminologiassa puhutaan korjausliikkeistä. Ne ovat nousumarkkinoiden sisällä tapahtuvia väliaikaisia laskuperiodeja, joiden aikana osakkeet menettävät vähintään kymmenen prosenttia arvostaan.
Yhdysvalloissa ja monilla muilla osakemarkkinoilla ei koettu korjausliikkeitä vuosina 2013-2014, mutta pienempiä notkahduksia kylläkin. S&P 500 painui kaikkiaan 12 kertaa 50 päivän liukuvan keskiarvonsa alapuolelle.
Viime vuoden alussa indeksi notkahti liki kuusi prosenttia ja viime syksynä yli seitsemän prosenttia. Suunnilleen samalla tavalla kurssit heiluivat Euroopassakin.
Yardeni näkee nykyisessäkin markkinatilanteessa aineksia pelon ryöpsähdykselle, vaikka suhtautuukin osakkeisiin optimistisesti.
"Tällä kertaa sijoittajien huolenaiheet kohdistuvat raaka-aineisiin, valuuttoihin ja rahoitusalalle", hän kirjoittaa.
Etenkin valuuttakysymys on noussut viime aikoina esiin. Dollarin vahvistuminen kalvaa jenkkifirmoja, mikä voi johtaa tulospettymyksiin ja odotuksia vaisumpiin ohjeistuksiin.
Jos säikyt sijoittajat reagoivat huonoihin uutisiin voimakkaasti, osakemarkkinoilla on lähiaikoina luvassa turbulenssia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti