maanantai 29. joulukuuta 2014

EU:n ulkoministeri vaatii neuvotteluja Venäjän kanssa - "Olisi Venäjän edun mukaista..."

Colourbox
EU:n ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vaatii Euroopan unionia aloittamaan uudet keskustelut Venäjän kanssa. Mogherinin mukaan lännen ja Venäjän välejä käsittelevissä keskusteluissa pitäisi pyrkiä konfliktin ratkaisemiseen.
Asiasta kertoo EU Observer.
"Tämänhetkinen tilanne on Venäjälle erittäin hankala. Olisi Venäjän edun mukaista pyrkiä konfliktin päättämiseen. Samanaikaisesti me kaikki tiedämme, että Venäjällä on tärkeä rooli paitsi Ukrainassa, myös Syyriassa, Iranissa, Lähi-Idässä ja Libyassa", Mogherini totesi italialaislehti La Repubblicalle.
"Meidän on avattava suora keskustelu Moskovan kanssa keskinäisistä suhteistamme ja Venäjän roolista myös muissa kriiseissä."
Mogherinin mukaan myös Yhdysvallat ja Ukraina haluavat ratkaisua.
Mogherini johtaa EU:n ulkoministereiden strategista keskustelua Brysselissä 19. tammikuuta. EU-maiden on päätettävä, jatketaanko Venäjän painostamista talouspakotteilla vielä vuodella.
EU-johtajat ovat kokoustaneet Venäjän tiimoilta jo aiemmin joulukuussa. Tuolloin Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi, että pakotteista voidaan luopua vain, jos Venäjä luopuu Ukrainalta valloitetuista alueista.
Ranska ja Italia kuitenkin kannattivat pehmeämpää jatkosuunnitelmaa, ja Saksan ulkoministeriFrank-Walter Steinmeier varoitti Venäjän romahtamisen olevan uhka Euroopalle.
"Venäjän talous kestää tiettyyn pisteeseen saakka, mutta pakotteet aiheuttavat huomattavia ongelmia... Vakava kriisi ja taloudellinen romahdus loisivat vain lisää ongelmia. Euroopan ja Venäjän yhteydet on pidettävä auki," Steinmeier totesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti