maanantai 8. joulukuuta 2014

MAAILMAN PÖRSSIT

 Tommi Melender, 17:25

Tässä yksi syy Kiinan hurjalle osakerallille

Shanghain pörssin Composite-indeksi on kuukaudessa harpannut yli 20 prosenttia. Kiina onkin ollut viime aikoina maailman ylivoimaisesti kuumin osakemarkkina.
Pörssiralliin ovat osallistuneet aktiivisesti myös piensijoittajat, sillä Kiinassa on avattu uusia arvo-osuustilejä vilkkaasti. Maan rahoitusvalvoja on ehtinyt jo varoitella tavallista kanssa sijoittamisen riskeistä ja kehottanut rationaalisiin päätöksiin. Rahoitusvalvoja on myös havainnut kiinalaisilla osakemarkkinoilla laittomia ilmiöitä, kuten kurssimanipulaatiota.
Instituutiorahaa Kiinan osakkeisiin on virrannut kiinteistömarkkinoilta sekä investointirahastoista.
Markkinakommentaattorit selittävät pörssirallia ennen muuta Kiinan keskuspankin rahapoliittisella elvytyksellä. Koronlaskuja voi olla edessä tulevaisuudessakin, mikä luo odotuksia kurssinousun jatkumiselle.
Edelleenkään Kiinan osakkeet eivät ole erityisen kallita kansainvälisesti vertailtuna, sillä niiden p/e-luvut liikkuvat tulosennusteiden perusteella 10-11 haarukassa.
Amerikkalainen sijoitusstrategi Ed Yardeni löytää pörssirallille rahapolitiikan ohella myös toisen ilmeisen syyn: öljyn hinnanlaskun. Kiinan öljynkulutus on ennätyslukemissa eli 10,2 miljoonassa tynnyrissä per päivä. Halvempi öljylasku on siis tuntuva piristysruiske kansantaloudelle ja välillisesti myös osakkeille.
Yardeni korostaa markkinakatsauksessaan, että Kiinassa ja muissa raaka-aineita tuovissa kehittyvissä maissa öljyn hinnanlaskun positiiviset vaikutukset ovat suuremmat kuin länsimaissa. koska niissä polttoainekustannukset vaikuttavat selvästi enemmän kuluttajien ostovoimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti