keskiviikko 10. joulukuuta 2014

MARKKINAENNUSTEET

 Tommi Melender, 17:25

Selvitys sen paljastaa: sijoitustalot kehnoja markkinaennustajia

Vuodenvaihteen alla investointitalot julkistavat taas kilvan ennusteitaan tulevan vuoden markkinanäkymistä.
Kannattaako sijoittajan luottaa niihin? Lyhyt vastaus: ei kannata ainakaan historian valossa.
Uutistoimisto Reutersin laatima selvitys nimittäin paljastaa, että analyytikoiden ja strategien osumatarkkuus on ollut varsin kehnoa. Ja kuten arvata saattaa, heidän helmasyntinään on liiallinen optimismi.
Esimerkiksi Britannian FTSE 100 -indeksin tuottoennusteet ovat vuodesta 1997 lähtien olleet keskimäärin kahdeksan prosenttia toteutuneita korkeammat. Saksan DAX-indeksin kohdalla ero toteutuneeseen on vieläkin suurempi, keskimäärin 12 prosenttia.
Vanhan vitsin mukaan sijoitusgurut ennustavat viivoittimella, toisin sanoen kuvittelevat vallitsevien trendien jatkuvan myös tulevaisuudessa. Niinpä arviot menevät erityisen pahasti pieleen silloin kun tapahtuu jotain odottamatonta.
Ei siis ihme, että useimmat markkinaennusteet missasivat vuosituhannen vaihteen teknologiakuplan puhkeamisen ja vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttaman romahduksen.
Myös kuluneen vuoden tuottoarviot ovat osoittautumassa keskimäärin liian ruusuisiksi.
Toisaalta analyytikot ja strategit erehtyvät odotuksissaan toisinaan myös alaspäin. Vuosina 2012 ja 2013 keskuspankkien likviditeettiruiskeet nostivat riskillisten sijoituskohteiden hintoja enemmän kuin he kuvittelivat.
Rahapoliittinen elvytys onkin mutkistanut markkinaennusteiden laatijoiden työtä, koska rahoitusmarkkinoiden kehitys on ollut aiempaa vähemmän sidoksissa talouden perustekijöihin, kuten bkt:n ja yritysten voittojen kasvuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti