keskiviikko 17. joulukuuta 2014

VENÄJÄ

 Mirko Hurmerinta, 15:26

Venäjän pörssissä on nyt alen loppurysäys

Useista uutislähteistä on viime päivinä saanut lukea kuinka itärajan takaa saa nyt ruplan heikentymisen myötä halvalla kaikenlaista. Bensiinilitrasta saa kuuleman mukaan pulittaa enää 40 senttiä litralta.
Alennusmyynti näkyy myös Moskovan pörssissä, jossa erityisesti suurten energiayhtiöiden osakkeet ovat painuneet alaspäin. Mutta kun kurssikäyrät muuttaa euroiksi, on pudotus ollut suorastaan musertavaa katseltavaa.
Esimerkiksi kaasu- ja öljyjätti Gazpromin osakkeesta on saanut tänään iltapäivällä maksaa euroissa laskettuna enää 1,61 euroa. Kurssi on puolittunut vuoden alusta.
Vielä ennen finanssikriisiä Gazpromin osake maksoi lähes kymmenen euroa.
Gazpromin kymmenen vuoden kurssikehitys euroissa
Lähde: Factset (Avaa suurempi graafi tästä)
Gazpromin ensi vuoden tulosennusteet ovat sulaneet hurjaa tahtia, mutta osake on silti naurettavan halpa. Ensi vuoden p/e-ennuste on vain 1,6. Vertailun vuoksi esimerkiksi Euroopan osakemarkkinoiden keskimääräinen p/e-ennuste ensi vuodelle on noin 14.
Alhaiseen arvostukseen on tietysti syynsä, eikä poliittinen riski ole niistä pienin. Viimeisen kolmen vuoden aikana Gazpromin p/e on liikkunut alle kolmessa.
Tase-arvoonsa nähden Gazpromin arvostus hämmästyttää vieläkin enemmän. Ensi vuoden p/b-ennuste on 0,1. Sijoittaja saa siis kymmenkertaisesti tasearvoa ostohintaansa nähden. Osinkotuottoakin Gazpromilta on ennusteiden mukaan lupa odottaa ensi keväänä 7,7 prosenttia.
Suurten venäläisyhtiöiden tunnuslukuja
Kurssikehitys euroissa
vuoden alusta, %
P/e 2015e
P/b 2015e
Osinko 2014e, %
Gazprom
-52,7
1,6
0,1
7,7
Lukoil
-42,2
3,0
0,3
10,3
Rosneft
-60,2
4,5
0,4
6,4
Sberbank
-73,6
3,7
0,5
5,0
Lähde: Factset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti