sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Halpa öljy auttaa Kiinaa

Sunnuntai 21.12.2014 klo 15:08  
KUVA: ZUMA WIRE
Öljyn halpeneminen vahvistaa Kiinan taloutta, arvioi Bofit.
Öljyn halpeneminen vahvistaa Kiinan taloutta, arvioi Bofit.
Raakaöljyn reipas lasku virkistää myös Kiinan nuokkuvaa taloutta, arvioi Bofit.
Öljyn markkinahinnan laskun on nähty johtuvan muun muassa maailman suurimman öljyntuojamaan Kiinan talouskasvun hidastumisesta sekä siitä johtuvasta kysynnän pienenemisestä.
”Öljyn halpenemisen vaikutukset ovat pääosin positiivisia Kiinan taloudelle. Kauppataseen ylijäämä jatkaa kasvuaan, kun tuonnin arvo supistuu ja raaka-aineiden halpeneminen lisää teollisuuden kannattavuutta”, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofit huomioi viikkokatsauksessaan.
Kiinassa viranomaiset säätelevät polttoaineiden hintoja, mutta ne lasketaan öljyn hinnan kehitystä seuraten, joten matalammat hinnat ovat lisänneet myös kuluttajien käytettävissä olevia tuloja.
Toisaalta öljyn halpeneminen on Bofitin mukaan mahdollistanut polttoaineverojen noston, joka lisää verotuloja ja jolla toivotaan olevan positiivisia ympäristövaikutuksia.
Halvemman öljyn odotetaan antavan potkua myös maan talouskasvulle.
”Aasian kehityspankki arvioi nykyisen öljyn hintatason lisäävän alueen talouskasvua ensi vuonna noin 0,5 prosenttiyksikön verran. Kansainvälinen valuuttarahasto puolestaan arvioi öljyn hinnan laskun nykyiselle tasolleen lisäävän koko maailman talouskasvua noin puolen prosenttiyksikön verran”, Bofit muistuttaa.
Silti halventunut öljy ei hyödytä tasapuolisesti kaikkia Kiinan alueita.
”Kiina on maailman neljänneksi suurin öljyn tuottaja, ja laskevat hinnat aiheuttavat kotimaiselle tuotannolle samanlaisia ongelmia kuin muissakin tuottajamaissa. Öljyteollisuus on keskittynyt sisämaan maakuntiin, jotka ovat kärsineet muidenkin raaka-aineiden halpenemisen aiheuttamasta deflaatiosta. Öljyn hinnan lasku voi lisätä näiden jo ennestään rannikkoseutuja köyhempien maakuntien taloudellisia ongelmia”, katsauksessa todetaan.

Nina Broström
nina.brostrom@kauppalehti.fi
+358-10 665 2426

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti