maanantai 29. joulukuuta 2014

TERO KUITTINEN

 Tero Kuittinen, 7:26

Laukaiseeko OPEC hurjan kulutusorgian Amerikassa?

OPEC:illa on omat syynsä pitää kiinni epärealistisen korkeista öljyntuotantokiintiöstä, mutta USA:n talouden kiihottaminen ylikuumenemiseen ei liene yksi niistä. Se voi kuitenkin osoittautua öljyn hurjan hinnanlaskun tärkeimmäksi seuraamukseksi vuonna 2015.
Päivää ennen jouluaattoa Dow Jones nousi yli 18 000 pisteen. 17 000 pisteen raja ylittyi heinäkuussa – tämä viimeisin nykäisy on Amerikan historian viidenneksi nopein tuhannen pisteen kiri. Teknopainotteinen Nasdaq on ujeltanut ylös kuin hurmiossa lokakuun 4100 pisteen tienoilta yli 4700 pisteen rajan. Samalla vipurahastojen maine on tuhoutunut – hyvin harva rahasto osasi haistaa kurssikiiman ajoissa.
Amerikan markkinat povaavat nyt talouteen uutta käännettä – pitkään puuttunut kulutuksen ripeä nousu on viimeinkin huulilla. Viime kuukausien aikana tapahtunut öljyn hinnan dramaattinen lasku on nostanut Michiganin yliopiston kulutusluottamusindeksin korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2007. USA:n bkt:n kasvu korjattiin juuri syyskvartaalin osalta peräti viiden prosentin tasollel, ripein kasvutahti yhteentoista vuoteen.
Vaikka asuntojen hinnan nousu on ollut parahultaisella viiden prosentin vuositasolla ja automyynti on ollut mukiinmenevää, jenkkikuluttajat eivät ole avanneet lompsiaan rempseästi vähittäiskauppamyynnin osalta. Tämä on täysin ymmärrettävää, koska palkkatulot ovat keskivertoperheellä edelleen tuntuvasti vuotta 2007 alemmalla tasolla. Mutta nyt öljyn hinnan lasku on antamassa selkeän piristysruiskeen tavisperheille, jotka upottavat autoilla ajeluun huomattavan summan joka kuukausi.
Markkinoille tilanne on nannaa, koska keskuspankilla on uusi ja mahdollisesti melko epävarma johtaja, Janet Yellen, on hapuillut aavistuksen verran kannanotoissaan. Markkinat vaistoavat, että hän on varmaankin haluton nostamaan korkoja liian aikaisin.
Sekä Euroopan että Japanin on yleisesti katsottu tehneen isot virheet viime vuosina liian tiukoilla talouspoliittisilla päätöksillään. Yellen on nyt valtavan paineen alla pitää korot luonnottoman matalalla tasolla, vaikka talouskasvu nousisi yli viiden prosentin tasolle useammankin kvartaalin ajaksi. Tämä on historiallisesti täysin ennen kokematon tilanne – Amerikan markkinoilla ei ole koskaan odotettu korkojen pitämisestä nollan pinnassa, kun bkt-kasvu on ylittänyt viiden prosentin rajan.
Kaikki tietävät että spekulatiivinen kiihko on kasvanut jo parin vuoden ajan nimenomaan ultramatalan korkotason vuoksi. Manhattanille nousee satakerroksisia pilvenpiirtäjiä, joita markkinoidaan sillä, että kylpyammeesta näkee Pennsylvaniaan asti. Uusilla kuvaviestiapplikaatioilla voi olla miljardien valuaatio ennen kuin ne edes aloittavat mainostulojen rakentamisen. San Franciscon trendiravintoloissa myydään jäkälää alkupalana 30 dollarin hintaan.
Mutta koska isojen kauppaketjujen myynti ei kasva, markkinat vaativat isolla volyymillä Yelleniä pitämään korot lähellä nollaa. Tässä volatiilissa tilanteessa öljyn hinnan raju lasku voi olla se tuuppaus, joka työntää Amerikan selkeästi ylikuumenemisen puolelle jo kesään mennessä.
Silloin on edessä valtavan kiehtova kysymys: miten Amerikan talous kestää korkojen nostamisen, kun sen koko rakenne on vääristynyt nollakoron aikakaudella? Kuinka vaikeaa on vieroittaa potilas halvan luoton heroiinista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti