perjantai 19. joulukuuta 2014

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:21

Osakesijoittajan kolme mahdollisuutta ja uhkaa vuonna 2015

Globaalit osakemarkkinat tuskin ovat ensi vuonna yhtä hyvässä vedossa kuin tänä ja viime vuonna, arvioi varainhoitojätti Invescon kansainvälisten sijoitusten johtaja Rick Golodmarkkinakatsauksessaan.
"Näen silti tuottomahdollisuuksia Yhdysvaltain, Euroopan ja Japanin osakemarkkinoilla. Kehittyvissä maissa kurssikehitys jäänee heikommaksi", Golod kirjoittaa.
Hän hahmottelee kolme tekijää, jotka hyödyttävät osakesijoittajia ja kolme, jotka luovat uhkakuvia.
Positiiviset teemat:
1) Raha liikuttaa markkinoita
Määrällinen elvytys ei ehkä ole auttanut kansantalouksia, mutta osakemarkkinoita kylläkin. Euroopan ja Japanin keskuspankkien aggressiivinen rahapolitiikka voi nostaa eurooppalaiset ja japanilaiset osakkeet ensi vuoden parhaiksi menestyjiksi, vaikka talouden fundamentit ovat heikot.
2) Dollari vahvistuu
Vahvistuva valuutta on Yhdysvalloissa perinteisesti heijastunut matalampina energian hintoina. Se taas on pönkittänyt osakkeiden arvostuskertoimia ja kuluttajien käytettävissä olevia tuloja. Nykyisen kaltainen ympäristö suosii jenkkimarkkinoilla arvo-osakkeita kasvuosakkeiden asemesta. Euroopan ja Japanin monikansalliset yhtiöt hyötyvät kalliimmasta taalasta, mutta kehittyvien maiden osakkeille se saattaa olla rasite.
3) Maltillista korkojen nousua
Yhdysvaltain talouden fundamentit edellyttävät korkotason nousua. Sitä kuitenkin hillitsee amerikkalaisten valtionlainojen kysyntä, matala globaali korkotaso ja vaatimaton inflaatio. Fed ei aja osakemarkkinoita laskuun.
Negatiiviset teemat:
1) Kiinan talouskasvun pitkittyvä hidastuminen
Jos Kaukoidän jätin kasvuluvut edelleen painuvat, se nakertaa maailmantalouden yleisiä näkymiä sekä sijoittajien luottamusta ja riskinottohalua.
2) Geopoliittisten riskien kärjistyminen
Venäjän ja Lähi-idän sotilaalliset ja poliittiset jännitteet voivat hyydyttää Euroopan elpymisen, aiheuttaa pääomien pakenemisen turvasatamiin ja pahimmassa tapauksessa toimia alkusoittona uudelle laskumarkkinalle.
3) Kyberhyökkäys mustana joutsenena
Tietoverkoissa muhii potentiaalisia uhkia. Niitä on vaikeaa ellei mahdotonta ennakoida. Tarpeeksi suuri myllerrys ajaisi rahoitusmarkkinat kaaokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti