maanantai 15. joulukuuta 2014

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:20

Sijoitusguru rinnastaa öljyn hinnanlaskun teknokuplan puhkeamiseen

Öljyn hinnanlasku on periaatteessa hyvä uutinen teollistuneille maille, koska se nostaa kuluttajien ostovoimaa ja yksityinen kulutus muodostaa suurimman osan bruttokansantuotteista.
Viime viikolla sijoittajat kävivät kuitenkin jo rauhattomiksi ja osakkeiden kurssilaskua selitettiin markkinakommenteissa mustan kullan romahdukseen liittyvillä riskeillä.
Gluskin Sheffin päästrategi David Rosenberg pitää sijoittajien huolta perusteltuna. Hän kirjoittaa markkinakatsauksessaan, että öljyn hinnanlaskulla voi olla merkittäviä negatiivisia seurannaisvaikutuksia rahoitusmarkkinoilla.
Rosenberg tekee rohkean rinnastuksen eritellessään öljyn hinnanlaskun ja vuosituhannen vaihteen teknokuplan puhkeamisen samankaltaisuutta.
Teknokuplan aikana alan yhtiöt hyödynsivät matalaa korkotasoa tekemällä reippaita yli-investointeja, joiden sulattelu kesti vuosikausia ja jotka omalta osaltaan edesauttoivat reaalitalouden taantumaa.
Liuskeöljyyn satsanneet energia-alan firmat ovat toimineet kuten teknofirmat vuosituhannen vaihteessa. Viiden viime vuoden aikana liuskeöljyn tuotanto on kasvanut 65 prosenttia reippaan investointitahdin myötä. Alle 60 dollarin tynnyrihinnoilla liuskeöljyn tuotanto kuitenkin menettää kannattavuutensa.
Vaarana onkin Rosenbergin mukaan "tarjontashokki", josta toipuminen kestää vuosikausia. Sijoittajat ovat reagoineet tähän uhkaan myymällä urakalla energia-alan osakkeita.
Vaikutukset säteilevät laajemmin rahoitusmarkkinoille, sillä energia-ala muodostaa 16 prosenttia high yield -lainojen markkinoista. High yield -lainojen hintakehitys näyttäisi viime aikoina erkaantuneen osakkeiden hintakehityksestä, mikä saattaa kieliä sijoittajien kasvavasta epäilystä energia-alan yhtiöiden arvopapereiden hinnoittelua kohtaan.
Jos öljyn hintakurimus jatkuu, vaarana on tuntuvampi myllerrys rahoitusmarkkinoilla, joka ajaisi ahtaalle myös suuret rahoitusalan yhtiöt ja sitä kautta heikentäisi myös yleisiä talousnäkymiä.
Rosenberg kehottaakin osakesijoittajia seuraamaan tarkasti vaaran merkkejä joukkolainamarkkinoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti