tiistai 23. joulukuuta 2014

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 22.12.2014, 17:25

Tohtori tuho listaa viisi sijoittajan uhkakuvaa

Finanssikriisin varhaisiin ennustajiin lukeutunut New York Universityn professori Nouriel Roubini näkee jälleen synkkiä pilviä rahoitusmarkkinoilla ja maailmantaloudessa. Tohtori tuhoksi ristitty ekonomisti kirjoittaa niistä uudella nettisivustollaan Roubini's Edge.
Ajan hengen mukaisesti Roubini tiivistää sanomansa viiteen ydinkohtaan:
1) Euroalue. Deflaation uhka on ilmeinen, ja mikäli se toteutuu vaikutukset säteilevät koko maailmantalouteen.
2) Japani. Edessä saattaa olla uusi menetetty vuosikymmen, kun Abenomicsiksi ristityn talouspolitiikan varjopuolet alkavat näkyä. Kuluttajien ahdinko kasvaa ja japanilaiset yritykset joutuvat etsimään markkinoita ulkomailta.
3) Kiina. Rahoitusjärjestelmässä nähtävissä huolestuttavia merkkejä. Jos Kiinan talouskasvu hidastuu tuntuvasti, se rokottaa raaka-aineiden hintoja ja iskee maailmankauppaan nojautuviin talouksiin, kuten Yhdysvaltoihin.
4) Geopolitiikka. Eri puolilla maailmaa on ruutitynnyreitä, jotka saattavat räjähtää poliittis-sotilaallisten jännitteiden kasvaessa.
5) Dollari. Ostovoiman koheneminen miellyttää jenkkikuluttajia, mutta taalan vahvistuminen on myrkkyä kehittyville maille, joissa pitäisi olla maailmantalouden vahvin kasvu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti