tiistai 16. joulukuuta 2014

KOMMENTTI

 Mirko Hurmerinta, 15.12.2014, 21:41

Kommentti: Rupla-apina pörssiyhtiöiden selässä vain kasvaa

Ruplan kurssi on ollut tänään vapaassa pudotuksessa suhteessa euroon ja dollariin. Jos Pietarin-matkaaja malttoi odottaa valuutanvaihtonsa kanssa iltaan, sai hän yhdellä eurolla yli kymmenen ruplaa enemmän kuin aamulla.
Euro on noteerattu tänään korkeimmillaan yli 83 ruplassa ja dollari yli 67 ruplassa. Moskovan pörssin dollari-pohjainen RTS-indeksi romahti yli kymmenen prosenttia ja alkuillasta ruplapaniikki ehti tarttua myös Helsingin pörssin Venäjälle suuntautuneiden yhtiöiden osakkeisiin. YIT laski 7,1 ja Nokian Renkaat 5,4 prosenttia.
Pörssiyhtiöiden pääkirjanpitäjillä valuu jo varmasti kylmä hiki otsalla, kun he alkavat hiljalleen valmistautua tilinpäätösten laatimiseen. Rupla on heikentynyt vajaassa kuukaudessa jo lähes kolmanneksen suhteessa euroon.
Ei ole lainkaan poissuljettua, että Nokian Renkaat ja YIT joutuisivat vielä alentamaan tulosohjeistustaan ennen Q4-tuloskauden alkua.
Nokian Renkaat ohjeisti Q3-tulosjulkistuksessaan koko vuoden liikevaihdon laskevan viime vuodesta ja liikevoiton asettuvan 300-320 miljoonaan euroon. Liikevoitto-ohjeistukseen pääsy edellyttäisi 69 - 89 miljoonan euron liikevoittoa kuluvalla kvartaalilla. Ohjeistus on tiukka sillä viime vuoden vastaavalla jaksolla liikevoittoa kertyi reilut 93 miljoonaa euroa. Tuotantokustannusten lasku ruplan heikentymisen myötä kompensoi pudotusta, mutta ei välttämättä tarpeeksi.
YIT puolestaan ohjeistaa toimialaraportoinnin mukaisen liikevaihdon kasvavan 0-5 prosenttia viime vuodesta vertailukelpoisin valuuttakurssein ja toimialaraportoinnin mukaisen liikevoittomarginaalin olevan 6,5-7,3 prosenttia ilman kertaeriä. Tammi-syyskuussa liikevoittomarginaali oli 7,1 prosenttia ja viime vuonna 8,3 prosenttia. YIT:n osakkeen lasku alimmilleen sitten kevään 2009 kertoo siitä, etteivät sijoittajat odota rakennusyhtiön tarjoavan kuuta taivaalta.
Varmaa on ainakin se, että jos sama meno jatkuu, tulevat tilinpäätösten yhteydessä annettavat ensi vuoden tulosohjeistukset olemaan hyvin löyhiä ja varovaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti