tiistai 23. joulukuuta 2014

VENÄJÄ

 Alexandra Räikkönen, 12:29

Moskovan pörssi toipuu pohjistaan: +30 %

Moskovan pörssi on lähtenyt toipumaan reipasta vauhtia viikontakaisista pohjalukemistaan. Dollaripohjainen RTS-indeksi oli tiistaina puoliltapäivin jo 30 prosenttia viime tiistain päätöslukemien yläpuolella ja 41 prosenttia tiistai päivän sisäisen pohjan yläpuolella.
Vahvistumisen taustalla on ruplan toipuminen. Rupla on vahvistunut dollaria vastaan viikon aikana 24 prosenttia.
Ruplaa ovat vahvistaneet Venäjän keskuspankin toimet ja Kiinan Venäjälle tarjoama tuki. Öljyn hinnassa ei ole tapahtunut viikon aikana suuria muutoksia, joskin öljyn hinnanlasku näyttää pysähtyneen.
Venäjän keskuspankki julkisti viime viikolla joukon toimia valuuttamarkkinoiden vakauttamiseksi. Keskuspankki kertoi pyrkivänsä tasapainottamaan ruplan kysyntää ja tarjontaa sekä vähentämään yritysten valuuttariskiä. Lisäksi Venäjä ilmoitti pääomittavansa pankkejaan 13 miljardilla eurolla.
Kiinan ulkoministeri Wang Yi puolestaan ilmoitti viikonloppuna, että maa tukee Venäjää tarvittaessa sen talousongelmissa. Ministeri ei tarkentanut, missä muodossa tuki tulisi, mutta kyse voisi olla esimerkiksi maiden välisen valuuttavaihtosopimuksen laajentamisesta. Kiina ja Venäjä pyrkivät sopimuksella vähentämään riippuvuuttaan Yhdysvaltain dollarista.
Moskovan pörssin RTS-indeksi (3 kk)
Lähde: Factset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti