lauantai 29. marraskuuta 2014

ÖLJYN HINTA

Tuoko öljyn hinnan romahdus seuraavan luottokriisin?

Colourbox
Saudi-Arabia ei ole ainoa, joka voi köyhtyä öljyn hinnan laskun takia, kirjoittaa CNBC.
Kaikki voivat kärsiä, mikäli hintaromahdus iskee korkeatuottoisten roskalainojen markkinoille ja sieltä osakkeisiin.
Ensimmäisenä kaatuisivat pankit, jotka kärsivät myös Yhdysvaltain asuntokuplassa.
Energiayhtiöiden osuus Yhdysvaltain roskalainoista on jopa 15-20 prosenttia. Ne ovat kasvattaneet roskalainojen omistustaan jatkuvasti, sillä öljypomojen luottamus öljyn hintaan on ollut kova.
Suuri osa roskalainoista on nyt pankeilla ja eläkerahastoilla. Yhdysvaltalaispankit ovat myös riippuvaisia roskalainamarkkinoista. Mikäli hinnat romahtavat, tarjouksentekijät karkaavat ja maksuvalmius kuihtuu.

perjantai 28. marraskuuta 2014

JENKKIPÖRSSIT

 Mirko Hurmerinta, 14:48

Öljyjätit paineessa Wall Streetillä

Kaupankäynti suurten öljy-yhtiöiden osakkeilla alkanee reippaassa laskussa Wall Streetin avautuessa.
Chevronin osake noteerattiin Wall Streetin pre-marketissa 3,7, Exxonin 3,8 ja Conoco Phillipsin 4,2 prosentin laskussa klo 14.48 Suomen aikaa.

Öljy uhkaa syöstä Venäjän taantumaan - Arvopaperi

Öljy uhkaa syöstä Venäjän taantumaan - Arvopaperi

RAAKA-AINEET

 Mirko Hurmerinta, 13:23

Ekonomisti: Halpa öljy antaa maailmantaloudelle merkittävän piristysruiskeen

Öljyntuottajamaiden järjestö OPEC päätti eilen pitää tuotantomäärät ennallaan, mikä on painanut raakaöljyn hintaa entisestään.
Öljyn hinnan lasku tekee hallaa öljynviejämaiden talouksille, mutta kokonaisuudessaan halpa öljy on maailmantaloudelle positiivinen asia.
OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen arvioiblogikirjoituksessaan, että jos öljyn hinta jäisi pidemmäksi aikaa nykytasolle, tukisi se maailmantalouden kasvua noin puolella prosentilla ensi vuonna.
Raakaöljyn WTI-laadun kehitys vuoden alusta
Lähde: Factset

OSAKEVÄLITYS

 Mirko Hurmerinta, 9:04

Lynx haastaa osakevälittäjät hintakilpailuun

Suomalaisilla piensijoittajilla on nyt enemmän vaihtoehtoja osakevälittäjän valinnassa, kun hollantilainen Lynx tunkee markkinoille aggressiivisella hinnoittelullaan.
Lynx palvelee erityisesti ulkomaisista osakemarkkinoita kiinnostuneita, sillä suomalaisia osakkeita sen kautta ei pysty ostamaan.
Välittäjä mainostaa nettisivuillaan, että esimerkiksi 10 000 euron kaupasta Applen osakkeella menee kuluja vain viisi dollaria, kun taas Nordnet veloittaa 41,10 euroa, Nordea 24,00 euroa ja OP 52,25 euroa.
Lynx tarjoaa pääsyn yli sadalle markkinalle 24 eri maassa.

EUROOPAN PÖRSSIT

 Alexandra Räikkönen, 9:35

DAXin ralli: +8,3 %

Frankfurtin pörssin DAX-indeksin on noussut jo 11 päivää putkeen. Nousuputki on ollut jyrkkä, ja nousua on ehtinyt kertyä 11 päivän aikana 8,3 prosenttia.
Futuurit lupailevat DAXille nousupäivää myös tänään.
Suurin nousua selittävä tekijä lienee odotus siitä, että Euroopan keskuspankki lisää elvytystä. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi antoi ymmärtää viime viikon lopulla, että keskuspankki on tarvittaessa valmis nopeisiinkin poikkeustoimiin, mikäli euroalueen inflaationäkymät eivät piristy.
EKP voi saattaa ilmoittaa uusista elvytystoimista jo ensi viikon torstaina, jolloin keskuspankin on määrä antaa korkopäätös.
Osakemarkkinoita on nostattanut myös Kiinan keskuspankin viime viikkoinen koronlaskupäätös.
DAX-indeksin kolmen kuukauden kehitys
Lähde: Factset

VALUUTAT

 Mirko Hurmerinta, 8:17

Rupla heikentynyt rumasti suhteessa euroon

Rupla on heikentynyt roimasti suhteessa suurimpiin valuuttoihin, kun öljyntuottajajärjestö OPEC päätti olla leikkaamatta tuotantoaan.
Tänään aamulla euro noteerattiin jo 61,003 ruplassa.
Moskovan pörssissä dollaripohjainen RTS-indeksi laski eilen yli kaksi prosenttia.

JAPANI

 Alexandra Räikkönen, 7:25

Japanista ristiriitaista talousdataa

Japanin vähittäismyynti kasvoi lokakuussa 1,4 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo tuore tilasto. Analyytikot odottivat vain 1,2 prosentin kasvua.
Myös teollisuudesta kuultiin hyviä uutisia. Teollisuuden tuotanto kasvoi 0,2 prosenttia syyskuusta, kun ennusteet odottivat tuotannon supistuneen 0,6 prosenttia.
Huonoja uutisia oli se, että yksityinen kulutus supistui lokakuussa vuodentakaisesta. Laskua oli neljä prosenttia. Yksityinen kulutus on pysytellyt viime vuoden lukemien alapuolella jo seitsemän kuukautta.
Myös inflaatio hidastui. Kuluttajahinnat nousivat 2,9 prosenttia, kun ne nousivat syyskuussa kolme prosenttia. Inflaatio hidastui jo kolmatta kuukautta peräkkäin. Taustalla vaikuttaa muun muassa öljyn hinnanlasku.
Mikäli inflaatiosta jätetään pois huhtikuisen arvonlisäveronkorotuksen vaikutus, oli inflaatio 0,9 prosentissa eli selvästi maan keskuspankin tavoitteleman kahden prosentin alapuolella.

KULTA

 Matti Koivisto, 7:00

Citigroup: Kulta on kuin Bitcoin – suuri kupla

Citigroupin analyytikot ruoskivat kultaa sijoituskohteena arvioidessaan Sveitsissä pian äänestettävän lakimuutoksen järkevyyttä, Market Watch kertoo. Analyytikot vertaavat kultaa Bitcoiniin ja kuvailevat kullan arvoa kuuden tuhannen vuoden ajan kestäneeksi kuplaksi. Kullan tuotanto ja varastoiminen on kallista, ja sillä on vain vähän oikeita käyttötarkoituksia.
30.marraskuuta järjestettävässä kansanäänestyksessä päätetään lakiehdotuksesta, joka toteutuessaan velvoittaisi Sveitsin keskuspankin säilyttämään viidenneksen varallisuudestaan kullassa. Näillä näkymin ehdotus ei ole menossa läpi. Citigroupin mukaan vaatimus siitä, että keskuspankki sitoisi viidenneksen varoistaan yhteen raaka-aineeseen on järjetön.
Citigroupin analyytikot eivät ole ainoita, jotka ovat kyseenalaistaneet kultaa hamstraavien sijoittajien logiikan. Sijoittajalegenda Warren Buffett tunnetaan nihkeästä suhtautumisestaan kultaan.
”Kulta kaivetaan maasta Afrikassa tai jossain muualla. Sulatamme sen, kaivamme toisen kuopan, hautaamme kullan uudestaan ja maksamme ihmisille, jotta he vartioisivat sitä. Kulta on hyödytöntä”, Buffett kertoi puheessaan Harvardissa vuonna 1998.
Buffett arveli myös, että touhua Marsista käsin katseleva olisi hyvin hämmentynyt.
Aiemmin verkkopalvelussa

ÖLJY

 Matti Koivisto, 27.11.2014, 23:53

Öljyn hinta syöksyy – Opec ei lähtenyt jarruttelemaan

Öljyn hinta syöksyi torstaina, kun öljynviejämaiden järjestö Opec ei leikannut tuotantoaan, Market Watch kertoo.
Järjestöltä odotettiin toimia öljyn hinnan tukemiseksi, sillä öljyn hinta on laskenut puolessa vuodessa noin 30 prosenttia. Opec kokousti tänään Wienissä.
Pohjanmeren Brent-öljyn hinta putosi 6,1 prosenttia 73,04 dollariin tynnyriltä.
WTI-laadun raakaöljyn tammikuun toimitusten hinnat putosivat 6,2 prosenttia 69,11 dollariin tynnyriltä.

torstai 27. marraskuuta 2014

ÖLJY

 Tommi Melender, 17:22

Harvardin proffa: Putinin valta uhattuna öljyn takia

Öljyn hinta on laskenut vajaassa puolessa vuodessa runsaan neljänneksen. Tätä kirjoitettaessa Pohjanmeren Brentin noteeraukset olivat alle 76,50 dollarissa tynnyriltä.
Markkinoilla seurattiin tarkasti, onnistuuko öljynviejämaiden kartelli Opec päättämään tuotannonrajoituksista hinnan nostamiseksi. Illan suussa uutistoimistot kertoivat kokouslähteisiin viitaten, ettei tuotantokiintiöihin tule muutoksia. Järjestön mahtimaa Saudi-Arabia on pitänyt asiassa huomattavan matalaa profiilia. Saudi-Arabia ja useat muut Persianlahden maat pystyvät tuottamaan öljyä kannattavasti nykyisillä ja niitä selvästi alemmillakin noteerauksilla, toisin kuin monet muut.
Harvardin yliopiston talousprofessori Martin Feldstein erittelee verkkojulkaisu Project Syndicaten sivuilla matalan öljyn hinnan vaikutuksia globaaliin talouteen ja maalilmanpolitiikkaan.
"Matala öljyn hinta on hyvä uutinen Yhdysvaltain taloudelle, koska se nostaa amerikkalaisten kuluttajien reaalisia tuloja. Yhdysvaltain sisällä se siirtää reaalituloja öljyfirmoilta kotitalouksille, mikä nostaa lyhyen tähtäimen kysyntää, koska kotitaloudet kuluttavat suuremman osan tulostaan kuin öljyfirmat", Feldstein kirjoittaa.
Samaan tapaan öljyn huokeus ruokkii kokonaiskysyntää Euroopassa ja Aasiassa, jotka ovat öljyn tuojia.
Entäpä suurimmat häviäjät? Feldsteinin mukaan niitä ovat Venäjän, Iran ja Venezuela.
"Kaikki kolme ovat riippuvaisia öljytuloista, joilla niiden hallitukset rahoittavat julkiset menonsa."
Feldstein arvelee, että Venäjän kärsimillä takaiskuilla voi olla kauaskantoisia maailmanpoliittisia vaikutuksia. Mitä alemmas öljyn hinta vielä painuu, sitä selvemmin ne puskevat läpi.
"60 dollarin tynnyrihinnat aiheuttaisivat etenkin Venäjälle suuria ongelmia. Presindentti Vladimir Putin ei voisi enää jatkaa niitä tulonsiirto-ohjelmia, joilla hän ostaa poliittisen kannatuksensa. Samanlaisia vaikutuksia nähtäisiin Iranissa ja Venezuelassa", Feldstein tähdentää.
Hänen mielestään ei ole lainkaan selvää, pystyvätkö Venäjän, Iranin ja Venezuelan nykyiset poliittiset johtajat pitämään kiinni vallastaan, jos öljyn hinta jatkaa laskemistaan ja pysyy matalalla pitkään.

ÖLJYMARKKINAT

 Tommi Melender, 17:02

Opec ei laske tuotantoa

Öljynviejämaiden järjestö Opec ei laske tuotantoaan, vaikka öljyn hinta on laskenut vajaassa puolessa vuodessa runsaan neljänneksen, kertovat uutistoimistot kokouslähteisiin viitaten.

OUTOTEC

 Mirko Hurmerinta, 15:57

Outotec asetti kovan kannattavuustavoitteen

Outotec on päivittänyt pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa.
Yhtiö odottaa liikevaihtonsa kasvavan markkinoita nopeammin, kun metallien kysynnän odotetaan tutkimusten mukaan kasvavan 3-6 prosentin vuositahtia. Palveluliiketoiminnan liikevaihdon yhtiö odottaa kasvavan keskimäärin 10-20 prosenttia vuodessa.
Ebita-tuloksensa ennen kertaeriä Outotec odottaa nousevan 3-5 vuoden kuluessa kymmeneen prosenttiin liikevaihdosta.
Osinkoa yhtiö tavoittelee maksavansa keskimäärin 40 prosenttia nettotuloksesta, mutta huomauttaa, että mahdolliset yrityskaupat saattavat vaikuttaa osinkojen maksuun. Nettovelkaantumisen yhtiö pyrkii pitämään alle 50 prosentissa.
Erityisesti Outotecin ebita-tavoite on kunnianhimoinen, sillä tänä vuonna yhtiön ebita-tuloksen odotetaan Factsetin keräämän konsensuksen mukaan olevan noin 2,9 prosenttia. Kahden seuraavan vuoden ennusteet ovat 5,1 ja 7,1 prosenttia.

SISÄPIIRIN KAUPAT

 Mirko Hurmerinta, 14:51

Nokian Renkaista eläköitynyt Gran myi osakkeensa

Nokian Renkaiden toimitusjohtajan paikalta syksyllä eläköitynytKim Gran on myynyt kaikki omistamansa yhtiön osakkeet.
Sisäpiirirekisterin mukaan Gran myi viime viikon alussa 19 471 Nokian Renkaiden osaketta. Eilisellä päätöskurssilla potin arvo on noin 477 000 euroa.

Nokia myi junaverkon Puolaan - Arvopaperi

Nokia myi junaverkon Puolaan - Arvopaperi

Pörssi flirttailee uuden tuhatluvun kanssa - Arvopaperi

Pörssi flirttailee uuden tuhatluvun kanssa - Arvopaperi

Nokia saamassa Chennain tehtaan kaupaksi - Arvopaperi

Nokia saamassa Chennain tehtaan kaupaksi - Arvopaperi

ÖLJY

 Matti Koivisto, 0:43

Öljyn hinta jatkaa luisuaan - sijoittajat eivät odota torstailta muutosta

Öljyntuottajamaiden järjestö OPEC:in torstaiselta kokoukselta odotetaan vastausta siihen, lähtevätkö jäsenmaat tukemaan öljyn syöksyvää hintaa leikkaamalla tuotantoaan.
Tärkeän öljymaa Saudi-Arabian öljyministerin mukaan maa ei lähde rajoittamaan tuotantoaan, Market Watch kertoo. Öljyministeri uskoo raakaöljymarkkinoiden "tasapainottavan itse itsensä".
Saudi-Arabian kaltaisille isoille OPEC-jäsenille väliaikainen kuoppa öljyn hinnassa saattaa olla pitkällä aikavälillä hyvä asia, sillä alhaiset hinnat ajavat pienemmät ja tehottomammat öljyntuottajat pois markkinoilta.
New Yorkissa tammikuun öljytoimitusten hinta putosi keskiviikon aikana 40 senttiä 73,69 dollariin tynnyriltä. Lontoossa Brent-raakaöljyn tammikuun toimitusten hinnat putosivat 54 senttiä 77,8 0 dollariin tynnyriltä.

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

FINNAIR

 Mirko Hurmerinta, 14:05

Finnairin osakkeella tehtiin jättikauppa - kuka osti?

Lähes 7,3 miljoonaa Finnairin osaketta vaihtoi tänään aamupäivällä omistajaa yhdellä Nordean sisäisellä kaupalla.
Osakkeet vaihtoivat omistajaa 2,25 euron hinnalla, kun kurssitaso ennen kauppaa oli 2,45 euroa. Kaupan kokonaisarvo oli noin 16,4 miljoonaa euroa.
Osakemäärä vastaa noin 5,7 prosenttia Finnairin osakekannasta.
Evli Pankki arvelee twitter-tilillään, että myyjänä olisi toiminut norjalainen rahastojätti Skagen.

JALOMETALLIT

 Mikael Sjöström, 8:17

Société Générale: kullan hinta laskee lähivuosina selvästi

Ranskalainpankki Société Générale arvioi, että kullan keskihinta asettuu loka-joulukuussa 1150 dollariin unssilta. Koko ensi vuoden keskihinnaksi pankki arvioi 1025 dollaria unssilta, kirjoittaa Reuters.
Pankin analyytikko Robin Bhar uskoo, että dollarin edelleen vahvistuessa kullan hinta laskee lisää siten, että vuosien 2016-2019 keskihinta on vain 862 dollaria unssilta.
Kullan hinta kävi marraskuun alussa alimmillaan yli neljään vuoteen. Tänään aamulla hinta oli 2,7 prosentin nousussa karvan alle 1200 dollarissa unssilta.
Tällä viikolla hinta on vaihdellut vain vähän sijoittajien odottaessa Yhdysvaltain torstaisen kiitospäivän jälkeistä Mustaa perjantaita, jolloin amerikkalaiskuluttajat lähtevät suurin joukoin ostoksille.
Lisäksi sveitsiläiset päättävät sunnuntaina kansanäänestyksessä täytyykö maan keskuspankin pitää viidennes varoistaan kullassa.
Aiemmin verkkopalvelussa

ÖLJY

 Matti Koivisto, 7:00

Öljymaat eivät päässeet sopuun - öljyn hinta putosi alimmilleen neljään vuoteen

Öljyn hinta putosi tiistaina alimmalle tasolleen neljään vuoteen, kun neljä suurta öljyntuottajamaata eivät päässeet sopimukseen tuotannon rajoittamisesta, uutistoimisto Bloomberg kertoo. Neuvotteluihin osallistuivat Venäjä, Saudi-Arabia, Meksiko ja Venäjä.
Seuraavaksi katseet kääntyvät öljyntuottajamaiden järjestö OPEC:in torstaiseen kokoukseen, jossa ratkaistaan lähtevätkö jäsenmaat leikkaamaan tuotantoaan öljymarkkinoiden piristämiseksi. Tällä hetkellä sijoittajat vaikuttavat skeptisiltä.
New Yorkissa WTI raakaöljyn tammikuun toimitusten hinta putosi 2,2 prosenttia ja sulkeutui 74,09 dollariin tynnyriltä. Lontoossa Pohjanmeren Brent-laadun hinta putosi 1,7 prosenttia, 78,33 dollariin tynnyriltä.
Aiemmin verkkopalvelussa

tiistai 25. marraskuuta 2014

MARKKINAPSYKOLOGIA

 Tommi Melender, 17:30

Syksyinen pörssinotkahdus oli sijoittajien hötkyilyä

Osakemarkkinoilla on riittänyt rytinää kuluneena syksynä.
Syyskuussa alkanut ja lokakuussa kiihtynyt myyntiralli ajoi pörssikurssit tuntuvaan laskuun niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Hätäisimmät ehtivät julistaa sen alkusoitoksi pitkäkestoiselle laskutrendille.
Toisin kävi. Ostohetkeä kytänneet sijoittajat huomasivat hetkensä koittaneen ja ryhtyivät lapioimaan halventuneita osakkeita salkkuihinsa. Lokakuun jälkipuoliskolla kurssikäyrät kääntyivät taas selvään nousuun.
Mikä sai aikaan lokakuun dipin?
Yalen yliopiston professori, Nobel-palkittu Robert Shiller löysi selityksen markkinapsykologiasta. Hän kirjoitti New York Timesiin artikkelin "When a Stock Market Theory Is Contagious", jossa tarkasteli sitä kuinka puheet talouskasvun hidastumisesta paisuivat tarinaluupiksi, joka sai sijoittajat valtaansa ja ajoi heidät myymään osakkeita.
"Syyskuun kurssihuippujen jälkeen vetovoimaisimmaksi tarinaksi muodostui tarina maailmanlaajuisesta kasvun hidastumisesta ryyditettynä deflaatiolla", Shiller kirjoitti.
Samalla markkinakommentaattorit löysivät sopivan iskusanan:secular stagnation. Suomeksi se tarkoittaa pitkäkestoista, jopa vuosikymmenten mittaista, heikon talouskasvun aikaa. Tämän iskusanan esiintymistiheys on Shillerin selvitysten mukaan kasvanut mediassa dramaattisesti viimeksi kuluneen vuoden aikana eli sen jälkeen kun USA:n entinen valtiovarainministeriLawrence Summers lausui sen IMF:n kokouksessa.
Summers tosin korosti, että hänen teesinsä pitkäkestoisesta heikon talouskasvun ajasta voivat olla "täysin vääriä", mutta kuluneen syksyn pessimistisistä markkinakommenteista moiset varaumat oli vaimennettu.
Onko Shiller oikeilla jäljillä selittäessään lokakuun dippiä markkinapsykologialla?
Sijoittajien käyttäytymiseen perehtynyt Aalto-yliopiston professori Markku Kaustia nyökyttelee nobelistin tulkinnoille.
"Suuri osa osakemarkkinoiden heilunnasta selittyy aivan muilla seikoilla kuin taloudellisilla perustekijöillä. Kurssiliikkeisiin vaikuttaa sentimentti eli markkinatunnelma ja erilaiset tarinaluupit ovat siinä tärkeässä roolissa", Kaustia sanoo marraskuun Arvopaperi-lehdessä.
Hän muistuttaa, että tuomiopäivän pasuunoita piisaa aina, mutta iloisessa nousumarkkinassa sellaiset jäävät optimistisen pöhinän alle. Nyt, kun sijoittajilla oli valmiina takaraivossa odotus korjausliikkeestä pitkään jatkuneen nousun jälkeen, tarina talouskasvun heikentymisestä tuntui akuutilta ja intuitiivisesti uskottavalta.
Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominenpitää niin ikään Shillerin tulkintoja kurantteina. Suomisen mielestä lokakuun dippi oli ennen muuta sijoittajien hötkyilyä.
"Parilla aiemmalla kerralla kurssilaskulle oli selvempi syy, Kiinan talouskasvun hidastuminen tai Fedin rahapolitiikan kiristyminen. Nyt oli mahdotonta sanoa, mistä panikointi johtuu. Tuntui siltä, että pitkä nousuputki alkoi hermostuttaa sijoittajia ja he suorastaan halusivat pelätä jotain myydäkseen osakkeita", Suominen sanoo.
Lähitapiolan pääekonomisti Jari Järvinen muistuttaa, ettei puhe talouskasvun heikkenemisestä kuitenkaan ollut sinänsä tuulesta temmattua. Maailmantaloudessa ei ole näköpiirissä kestävää, vahvaa kasvua. Ennen pitkää kasvupelot saattavatkin nousta uudestaan heiluttamaan osakekursseja.
"Sijoittajien riskitietoisuus vaihtelee markkinatunnelmien mukana. Välillä makrokysymykset huolettavat enemmän, välillä vähemmän", Järvinen tuumii.
Lue artikkeli kokonaisuudessaan Talentumin Summa-palvelusta.

PUHEENSIIRTO

 Mikael Sjöström, 15:56

Nokia lisensoi yhdyskäytävän puheensiirtoon lähiverkossa

Nokia on sopinut, että se alkaa käyttää yhdysvaltalaisen Genband-yhtiön ohjelmistopohjaista yhdyskäytävää ääneen siirtoon langattomassa lähiverkossa.
Tuotteesta tulee osa Nokian puheensiirtoratkaisua.
Yhdyskäytävä välittää liikennettä tyypillisesti kahta eri protokollaa käyttävän verkon välillä.

TABLET-LAITTEET

 Mikael Sjöström, 15:07

Nokian N1-tablet myyntiin Euroopassa ensin Venäjälle

Nokian viime viikolla julkistama N1 -android-tabletti tulee Euroopassa myyntiin vasta ensi vuonna, ensimmäiseksi tiettävästi Venäjällä.
Asiasta kertoi Nokia Networksin strategiajohtaja Kathrin Buvac European Communications -verkkopalvelulle.
Taiwanilaisen sopimusvalmistaja Foxconnin valmistama N1 tulee ensimmäiseksi myyntiin Kiinassa, jo ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.
Laitteen hinnaksi on arvioitu 249 dollaria ennen veroja.
Buvacin mukaan N1:n tehtävä on ylläpitää Nokian brändiä kuluttajien keskuudessa.
Aiemmin verkkopalvelussa

SUOSITUKSET

 Mirko Hurmerinta, 9:31

Norjalaispankilta hurja tavoitehinta Nokialle

Norjassa pääkonttoriaan pitävä investointipankki ABG Sundal Collier on nostanut Nokian tavoitehinnan 10,00 euroon aiemmasta 7,50 eurosta.
Suositus osakkeelle on edelleen Osta. Tavoitehinta tarkoittaisi yli 50 prosentin nousuvaraa nykykurssiin nähden.
Tavoitehinta on tällä hetkellä Factsetin analyysitietokannan toiseksi korkein. Edellä on vain kanadalainen Canaccord Genuity 13,00 dollarin, eli noin 10,42 euron tavoitteellaan.
ABG Sundal Collier odottaa Nokian yltävän tänä vuonna 1,80 miljardin euron liikevoittoon (ei-IFRS), kun konsensus on 1,59 miljardia.
Ensi vuodelta pankki odottaa jo 2,34 miljardin liikevoittoa, kun konsensus on 1,65 miljardia. Pankin aiempi ennuste oli 2,20 miljardia.
Osinkoa Nokialta on ABG Sundal Collierin mukaan lupa odottaa ensi keväänä 0,22 euroa. Kevään 2016 ennuste on 0,30 euroa.

KURSSIKEHITYS

 Mikael Sjöström, 8:42

Tohtori tuho: osta kiinteistöjä ja osakkeita kehittyviltä markkinoilta

Tohtori tuhona tunnettu sveitsiläissijoittaja Marc Fabersuosittelee ostamaan kiinteistöjä ja osakkeita kehittyviltä markkinoilta kalliiden amerikkalaisosakkeiden sijaan.
Dagens Industrin haastattelema Faber uskoo, että se on parempi valinta seuraavan 5-10 vuoden ajan.
"Tuotto-odotus ei silti ole erityisen korkea, ehkä noin 5 prosenttia vuodessa."
Synkistä ennustuksistaan tunnettu Faber ostaisi vakuutukseksi katastrofin varalle hiukan kultaa.
"Lisäksi on hyvä pitää reilu osa sijoituksista käteisenä", hän sanoo.
Faber on tunnettu siitä, että ennusti oikein mustana maanantaina tunnetun pörssiromahduksen 19. lokakuuta vuonna 1987. Se sai alkunsa Hongkongin pörssin romahduksesta.
Aiemmin verkkopalvelussa

Venäjä: OPEC:in öljysopu epätodennäköinen - Arvopaperi

Venäjä: OPEC:in öljysopu epätodennäköinen - Arvopaperi

KULTA

 Talouselämä, 7:47

Sveitsi äänestää kullasta

Sveitsissä järjestetään 30. marraskuuta kansanäänsetys kullasta. Talouslehti Wall Street Journalin mukaan siinä äänestetään maan keskuspankin kultavarantojen määrästä.
Jos kansa niin päättää, keskuspankki joutuu tulevaisuudessa huolehtimaan siitä, että viidennes sen varoista on kultaa.
Lakimuutos myös kieltäisi pankkia myymästä kultavarantojaan ja edellyttäisi ulkomailla olevan sveitsiläiskullan kotiuttamista.
Äänestyksen takana on konservatiivinen, oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuolue, joka haluaa turvata kotimaisen kullan olemassaolon.
Puolueen mielestä lakimuutosta tarvitaan, sillä keskuspankin varoista merkittävä osa on tällä hetkellä euroja ja Sveitsi on riippuvainen valuutasta, jonka arvo on talouskriisin myötä laskenut.
Sveitsin keskuspankin mielestä lakimuutos sitoisi sen kädet, sillä aina kun se hankkisi itselleen euroja, se joutuisi ostamaan myös kultaa. Wall Street Journalille keskuspankki kieltäytyi kommentoimasta asiaa.
Lähde: Talouselämä

TESLA

 Matti Koivisto, 7:00

BMW-uutiset nostivat Teslan osaketta

Sähköautovalmistaja Teslan osake nousi maanantaina 1,6 prosenttia, kun uutiset kertoivat saksalaisen BMW:n ja yhdysvaltalaisen Teslan mahdollisesta yhteistyöstä.
Yhtiöt yhdistäisivät voimansa hankkimalla yhdessä kevyitä kompontentteja sähköautoihin sekä kehittämällä akkuja.
Tiedot eivät olleet vielä virallisia. Suunnitelmat tulivat julki toimitusjohtajien haastattelun yhteydessä Spiegelissä, Reuterskertoo.

ÖLJYFUTUURIT

 Matti Koivisto, 0:23

Iranin neuvottelut laskivat öljyn hintaa

Öljyfutuurit laskivat maanantaina, kun Iranin ydinohjelmasta käytyjen neuvotteluiden takarajaa pidennettiin ja sijoittajat arvioivat, tuleeko Opec torstaisessa kokouksessaan leikkaamaan tuotantoaan, Market Watch kertoo.
Mikäli Iranin neuvotteluiden pidentäminen ei olisi onnistunut, olisi epävakaus öljyrikkaalla alueella saattanut lisääntyä ja öljyn hinta nousta. Öljy jatkaa todennäköisesti halpenemistaan ellei Opec torstain kokouksessaan ilmoita tuotannon leikkaamisesta.
New Yorkissa raakaöljyn tammikuun toimitusten hinta putosi prosentin verran ja asettui 75,78 dollariin barrelilta
Lontoossa Brent-öljyn tammikuun toimitusten hinta tippui 0,9 prosenttia ja asettui 79,68 dollariin.
Aiemmin verkkopalvelussa

maanantai 24. marraskuuta 2014

TUOTTOENNUSTEET

 Tommi Melender, 17:26

Hyvä merkki: sijoitustietäjillä varovaiset odotukset ensi vuodelle

Osakekurssit ovat kolminkertaistuneet Yhdysvalloissa vuoden 2009 pohjista. Tämän vuoden aikana S&P 500 -indeksi on vahvistunut jo kaksitoista prosenttia, kun keskimäärin indeksi nousee vuodessa seitsemän prosenttia.
Voiko odottaa vahvan kurssikehityksen jatkumista vielä ensi vuonnakin?
Kysymys koskettaa myös suomalaista sijoittajaa, koska amerikkalaiset osakemarkkinat ovat ylivoimaisesti suurimmat maailmassa ja määrittävät pörssien liikkeitä globaalisti.
Jos investointitalojen sijoitusstrategeja on uskominen, ensi vuodesta tulee keskimääräistä vaisumpi pörssivuosi. Wall Street Journal uutisoi, että vuoden 2015 ennusteensa tähän mennessä julkistaneet strategit odottavat osakkeista viiden prosentin tuottoja. Suurin osa investointitaloista tosin lyö ennusteensa pöytään vasta lähempänä vuodenvaihdetta.
Toisaalta Wall Streetin haastattelemat varainhoitajatkin odottavat ensi vuodelta yksinumeroisia tuottoja.
Vaisut odotukset saattavat olla hyvä uutinen.
Bank of America Merrill Lynchin strategi Savita Subarmaniansanoo Wall Street Journalille, että investointitalojen ennusteet toimivat usein kontraindikaattoreina. Jos Wall Streetilla ei odoteta liikoja, kurssikehitys voi yllättää positiivisesti. Niin on käynytkin tänä vuonna, sillä vuoden alussa strategien konsensusennuste S&P 500 -indeksin nousuksi oli vain 5,8 prosenttia.
Toisaalta mitä pitempään osakkeiden nousutrendi jatkuu, sitä lähemmäksi tulee vääjäämätön laskukäänne. Huolenaihetta antavat etenkin arvostustasot. S&P 500 hinnoitellaan selvästi yli pitkän ajan keskiarvonsa, sillä indeksin p/e-luku kurkottaa 12 kuukauden tulosennusteilla seitsemääntoista, kun vuodesta 1976 kerroin on liikkunut keskimäärin 12,6:ssa.
"Olemme fair value -asteikon yläreunassa", arvioi Goldman Sachsin USA:n päästrategi David Kostin Wall Street Journalille.
Hän ennustaa, että S&P 500 on ensi vuoden lopussa 2 100 pisteessä. Se merkitsisi viime viikon päätöstasoilta vaivaista 1,8 prosentin nousua.