keskiviikko 12. marraskuuta 2014

SIJOITUSSYKLIT

 Mikael Sjöström, 12:04

Engdahl: Syklinen nousu tulossa tiensä päähän

Sijoitusmessuilla Wanhassa Satamassa puhunut S-Pankin päästrategi Vesa Engdahl uskoo, että pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden vaakalento on vihdoin päättymässä ja uusi pitkäkestoinen nousu on alkamassa.
Sen sijaan lyhyemmällä aikavälillä suhdannesykli on Engdahlin mukaan tulossa tiensä päähän.
"Yleensä osakemarkkinoiden suhdannesyklit kestävät neljästä viiteen vuotta. Nyt markkinat ovat nousseet jo yli viisi vuotta", Engdahl sanoo.
Hänen mukaansa suhdannesyklit eivät ole hävinneet taloudesta ja markkinoilta mihinkään, ja suhdannesykliset nousumarkkinat tulevat aina tiensä päähän.
Engdahl sanoo, että sykliset laskumarkkinat kestävät yleensä kuukausia ja nähdystä noususta otetaan kolmannes tai puolet pois. Se tarkoittaisi länsiosakemarkkinoilla karkeasti 25 — 30 prosentin laskua.
Engdahlin mukaan osakkeiden arvostustasot ovat nousseet nyt pitkän aikavälin keskiarvon tuntumaan ja kurssinousun jatkuminen vaatisi liikevaihdon ja tulosten kasvua.
Yhdysvalloissa sitä onkin saatu, mutta euroalueella kasvu on pysähtynyt ja Engdahlin mukaan on mahdollista, että talvella koittaa jonkinlainen minitaantuma.
"Nykyinen arvostustaso ei enää kestä merkittäviä poliittisia kriisejä, taantumaa tai yritysten tulosten kääntymistä laskuun. Hyvä uutinen on se, ettei meillä ole vielä arvostuskuplaa. Sellainen voi kuitenkin olla edessä, jos tulokset eivät kasva ja korot pysyvät pitkään matalalla."
"Jos niin käy ja korkotaso alkaa lopulta normalisoitua, sijoittajat tajuavat, että osakkeet ovat pirun kalliita. Sitten korjataan kunnolla alas ja kaikilla on on paha mieli ja krapula. Viimeistään silloin juhlat loppuvat."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti