perjantai 28. marraskuuta 2014

KULTA

 Matti Koivisto, 7:00

Citigroup: Kulta on kuin Bitcoin – suuri kupla

Citigroupin analyytikot ruoskivat kultaa sijoituskohteena arvioidessaan Sveitsissä pian äänestettävän lakimuutoksen järkevyyttä, Market Watch kertoo. Analyytikot vertaavat kultaa Bitcoiniin ja kuvailevat kullan arvoa kuuden tuhannen vuoden ajan kestäneeksi kuplaksi. Kullan tuotanto ja varastoiminen on kallista, ja sillä on vain vähän oikeita käyttötarkoituksia.
30.marraskuuta järjestettävässä kansanäänestyksessä päätetään lakiehdotuksesta, joka toteutuessaan velvoittaisi Sveitsin keskuspankin säilyttämään viidenneksen varallisuudestaan kullassa. Näillä näkymin ehdotus ei ole menossa läpi. Citigroupin mukaan vaatimus siitä, että keskuspankki sitoisi viidenneksen varoistaan yhteen raaka-aineeseen on järjetön.
Citigroupin analyytikot eivät ole ainoita, jotka ovat kyseenalaistaneet kultaa hamstraavien sijoittajien logiikan. Sijoittajalegenda Warren Buffett tunnetaan nihkeästä suhtautumisestaan kultaan.
”Kulta kaivetaan maasta Afrikassa tai jossain muualla. Sulatamme sen, kaivamme toisen kuopan, hautaamme kullan uudestaan ja maksamme ihmisille, jotta he vartioisivat sitä. Kulta on hyödytöntä”, Buffett kertoi puheessaan Harvardissa vuonna 1998.
Buffett arveli myös, että touhua Marsista käsin katseleva olisi hyvin hämmentynyt.
Aiemmin verkkopalvelussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti