maanantai 24. marraskuuta 2014

TUOTTOENNUSTEET

 Tommi Melender, 17:26

Hyvä merkki: sijoitustietäjillä varovaiset odotukset ensi vuodelle

Osakekurssit ovat kolminkertaistuneet Yhdysvalloissa vuoden 2009 pohjista. Tämän vuoden aikana S&P 500 -indeksi on vahvistunut jo kaksitoista prosenttia, kun keskimäärin indeksi nousee vuodessa seitsemän prosenttia.
Voiko odottaa vahvan kurssikehityksen jatkumista vielä ensi vuonnakin?
Kysymys koskettaa myös suomalaista sijoittajaa, koska amerikkalaiset osakemarkkinat ovat ylivoimaisesti suurimmat maailmassa ja määrittävät pörssien liikkeitä globaalisti.
Jos investointitalojen sijoitusstrategeja on uskominen, ensi vuodesta tulee keskimääräistä vaisumpi pörssivuosi. Wall Street Journal uutisoi, että vuoden 2015 ennusteensa tähän mennessä julkistaneet strategit odottavat osakkeista viiden prosentin tuottoja. Suurin osa investointitaloista tosin lyö ennusteensa pöytään vasta lähempänä vuodenvaihdetta.
Toisaalta Wall Streetin haastattelemat varainhoitajatkin odottavat ensi vuodelta yksinumeroisia tuottoja.
Vaisut odotukset saattavat olla hyvä uutinen.
Bank of America Merrill Lynchin strategi Savita Subarmaniansanoo Wall Street Journalille, että investointitalojen ennusteet toimivat usein kontraindikaattoreina. Jos Wall Streetilla ei odoteta liikoja, kurssikehitys voi yllättää positiivisesti. Niin on käynytkin tänä vuonna, sillä vuoden alussa strategien konsensusennuste S&P 500 -indeksin nousuksi oli vain 5,8 prosenttia.
Toisaalta mitä pitempään osakkeiden nousutrendi jatkuu, sitä lähemmäksi tulee vääjäämätön laskukäänne. Huolenaihetta antavat etenkin arvostustasot. S&P 500 hinnoitellaan selvästi yli pitkän ajan keskiarvonsa, sillä indeksin p/e-luku kurkottaa 12 kuukauden tulosennusteilla seitsemääntoista, kun vuodesta 1976 kerroin on liikkunut keskimäärin 12,6:ssa.
"Olemme fair value -asteikon yläreunassa", arvioi Goldman Sachsin USA:n päästrategi David Kostin Wall Street Journalille.
Hän ennustaa, että S&P 500 on ensi vuoden lopussa 2 100 pisteessä. Se merkitsisi viime viikon päätöstasoilta vaivaista 1,8 prosentin nousua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti