keskiviikko 19. marraskuuta 2014

EKP

 Talouselämä, 14:13

Luottoluokittaja huolestui EKP:n suunnitelmista

Euroopan keskuspankin suunnittelema biljoonan euron rahallinen elvytys täynnä riskejä, uskoo luottoluokitusyhtiö Standard&Poor's.
Brittilehti Telegraphin mukaan S&P varoittaa suunnitelman epäonnistuvan ilman määrällistä elvytystä eli täysimittaista joukkovelkakirjalainojen osto-ohjelmaa.
EKP on ehdottanut, että se vahvistaisi tasettaan biljoonalla eurolla. Tämä raha jaettaisiin TLTRO-ohjelman ja arvopapereiden osto-ohjelman kesken.
"EKP liikkuu hyvin vaarallisella alueella. Heidän oma luotettavuutensa on vaarassa, kun he lisäävät riskinottoa, mutta se on välttämätöntä", sanoo luottoluokittajan Euroopan markkinoiden pääekonomisti Jean-Michel Six Telegraphin mukaan.
Hänen mukaansa EKP:llä on enää yksi mahdollisuus, ja se on biljoonan euron määrällinen elvytys.
Standard&Poor'sin mukaan EKP:n uusi "lotrausohjelma" eli TLTRO-lainaohjelma ei voi tuottaa kuin korkeintaan 40 miljardia euroa sen jälkeen, kun pankit ovat maksaneet entiset lainansa pois. Mitä vähemmän ohjelma tuottaa, sitä suuremmat paineet EKP:llä on laajentaa määrälliseen elvytykseen.
Six sanoo, että EKP:n neuvoston "kyyhkyset" tietävät, ettei lainaohjelma ole riittävä. He lähtevät touhuun silti vakuuttaakseen Saksan johtamat "haukat" siitä, että kaikki sovitut keinot on käytetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti