tiistai 11. marraskuuta 2014

FT: Venäjä pelkää USA:n liuskekaasua

Tiistai 11.11.2014 klo 16:17  
KUVA: BLOOMBERG NEWS
Ennen kuin venäläinen maakaasu virtaa Kiinaan, on maiden välille rakennettava kaasuputkiverkosto. Siksi toimitukset voivat alkaa aikaisintaa 2020-luvulla.
Ennen kuin venäläinen maakaasu virtaa Kiinaan, on maiden välille rakennettava kaasuputkiverkosto. Siksi toimitukset voivat alkaa aikaisintaa 2020-luvulla.
Venäjä solmii suuria kaasusopimuksia Kiinan kanssa ensisijaisesti siksi, että se pelkää amerikkalaisen nesteytetyn maakaasun virtaavan Kiinan markkinoilla tämän vuosikymmenen lopulla.
Oxford Instituten energiatutkimusosaston vanhempi tutkija Keun-Wook Paik sanoo, että Venäjä solmii nyt isoja kaasusopimuksia Kiinan kanssa, koska se pelkää amerikkalaisen nesteytetyn maakaasun valtaavan Kiinan markkinoita vielä tämän vuosikymmenen lopulla. Asiasta kertoo Financial Times (11.11.).

Venäjä ja Kiina tekivät viime viikolla sopimuksen, jonka mukaan Venäjä toimittaa Kiinaan vuosittain 30 miljardia kuutiota kaasua. Se on jatkoa maiden viime toukokuussa tekemällä 38 miljardin kuution kaasusopimukselle. Toukokuun sopimuksen arvoksi arvioitiin 300 miljardia euroa. Uusi sopimus olisi siten hieman pienempi.
EU-maissa Venäjän on arveltu sopivan Kiinan kaasutoimituksista, koska se haluaa varmistaa selustansa EU-maiden mahdollisten kaasuostojen supistumisen takia. Myös EU:n kauppapakotteiden uskotaan olevan yhtenä syynä.
Gazpromin pääjohtajan Aleksei Millerin mukaan Kiinan kaasukset tulevat keskipitkällä aikavälillä ylittämään Venäjän EU-maihin myymän kaasun määrän. Nyt sovittu kaasutoimitusten määrä yltää kuitenkin vasta puoleen siitä määrästä, mitä Venäjä myy nykyään EU-maihin.
Venäjältä Kiinaan vietävä kaasu edellyttää vielä kaasuputkien rakentamista. Ennen vuotta 2020 sovittuja kaasumääriä ei voida missään tapauksessa toimittaa. Kiinan on kuitenkin arveltu olevan valmis maksamaan pääosan kaasuputkiverkoston rakentamisesta.

Esko Lukkari
esko.lukkari@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti