tiistai 18. marraskuuta 2014

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:26

Sijoitusguru näkee osakemarkkinoilla huolen aiheita

Pohjois-Amerikan seuratuimpiin markkinakommentaattoreihin lukeutuva Gluskin Sheffin päästrategi David Rosenberg ei vielä usko pitkän laskutrendin alkamiseen, mutta näkee osakemarkkinoilla huolestuttavia merkkejä.
Markkinakatsauksessaan hän peilaa pörssinäkymiä niin teknisiä indikaattoreita, sentimenttimittareita, arvostustasoja kuin tulosennusteita vasten. Ne kaikki jättävät toivomisen varaa.
Tekniset indikaattorit kertovat varsin harvojen osakkeiden treidaavan 200 päivän liukuvien keskiarvojensa yläpuolellä, mikä kielii momentumin hiipumisesta. Sentimenttimittareiden mukaan taas osakkeisiin pessimistisesti suhtautuvien sijoittajien määrä on alimmillaan moneen vuoteen. Se on tyypillinen kontraindikaattori.
Osakkeiden hinnoittelu on huolettanut jenkkimarkkinoilla pitemmän aikaa. Rosenberg huomauttaa arvostuskertoimien liikkuvan taas syklin huipputasoilla ja siten rajoittavan osakkeiden nousuvaraa.
Syysneljänneksen tuloskausi sujui myönteisissä merkeissä, joskaan ei odotuksiin nähden niin hyvin kuin vuosi sitten. Lähitulevaisuus näyttää epävarmalta ja analyytikot ovat laskeneet ahkerammin kuin nostaneet jouluneljännestä ja etenkin ensi vuotta koskevia tulosennusteita. Osaltaan ennustelaskuja selittää dollarin vahvistuminen.
Pelkkää negatiivisuutta ei Rosenbergin markkinakatsaus kuitenkaan sisällä. Positiivisina juttuina osakemarkkinan kannalta hän nostaa esiin USA:n vahvan talousdatan sekä Euroopan, Japanin ja Kiinan keskuspankkien rahapoliittisen elvytyksen. Myös talvi antaa osakkeille kausiluontoista tukea, koska talvikuukausina osakkeiden tuotot ovat tyypillisesti parhaimmillaan.
Jokerikorttina USA:ssa on Rosenbergin mielestä asuntomarkkinan elpymisen vahvistuminen. Sitä ennakoi toimialan osakkeiden hyvä menestys viime aikoina. Tänään julkaistu asuntorakentajien luottamusta mittaava NAHB-indeksi kipusi ylimmilleen yhdeksään vuoteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti