torstai 27. marraskuuta 2014

ÖLJY

 Tommi Melender, 17:22

Harvardin proffa: Putinin valta uhattuna öljyn takia

Öljyn hinta on laskenut vajaassa puolessa vuodessa runsaan neljänneksen. Tätä kirjoitettaessa Pohjanmeren Brentin noteeraukset olivat alle 76,50 dollarissa tynnyriltä.
Markkinoilla seurattiin tarkasti, onnistuuko öljynviejämaiden kartelli Opec päättämään tuotannonrajoituksista hinnan nostamiseksi. Illan suussa uutistoimistot kertoivat kokouslähteisiin viitaten, ettei tuotantokiintiöihin tule muutoksia. Järjestön mahtimaa Saudi-Arabia on pitänyt asiassa huomattavan matalaa profiilia. Saudi-Arabia ja useat muut Persianlahden maat pystyvät tuottamaan öljyä kannattavasti nykyisillä ja niitä selvästi alemmillakin noteerauksilla, toisin kuin monet muut.
Harvardin yliopiston talousprofessori Martin Feldstein erittelee verkkojulkaisu Project Syndicaten sivuilla matalan öljyn hinnan vaikutuksia globaaliin talouteen ja maalilmanpolitiikkaan.
"Matala öljyn hinta on hyvä uutinen Yhdysvaltain taloudelle, koska se nostaa amerikkalaisten kuluttajien reaalisia tuloja. Yhdysvaltain sisällä se siirtää reaalituloja öljyfirmoilta kotitalouksille, mikä nostaa lyhyen tähtäimen kysyntää, koska kotitaloudet kuluttavat suuremman osan tulostaan kuin öljyfirmat", Feldstein kirjoittaa.
Samaan tapaan öljyn huokeus ruokkii kokonaiskysyntää Euroopassa ja Aasiassa, jotka ovat öljyn tuojia.
Entäpä suurimmat häviäjät? Feldsteinin mukaan niitä ovat Venäjän, Iran ja Venezuela.
"Kaikki kolme ovat riippuvaisia öljytuloista, joilla niiden hallitukset rahoittavat julkiset menonsa."
Feldstein arvelee, että Venäjän kärsimillä takaiskuilla voi olla kauaskantoisia maailmanpoliittisia vaikutuksia. Mitä alemmas öljyn hinta vielä painuu, sitä selvemmin ne puskevat läpi.
"60 dollarin tynnyrihinnat aiheuttaisivat etenkin Venäjälle suuria ongelmia. Presindentti Vladimir Putin ei voisi enää jatkaa niitä tulonsiirto-ohjelmia, joilla hän ostaa poliittisen kannatuksensa. Samanlaisia vaikutuksia nähtäisiin Iranissa ja Venezuelassa", Feldstein tähdentää.
Hänen mielestään ei ole lainkaan selvää, pystyvätkö Venäjän, Iranin ja Venezuelan nykyiset poliittiset johtajat pitämään kiinni vallastaan, jos öljyn hinta jatkaa laskemistaan ja pysyy matalalla pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti