keskiviikko 12. marraskuuta 2014

OSAKEPOIMINTA

 Tommi Melender, 17:26

Raaka-aineet halpenevat, nämä osakkeet voittavat

Öljyn, metallien ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat olleet viime aikoina laskussa. Samalla inflaatio-odotukset ovat vaimentuneet.
Miten osakesijoittajan pitäisi ottaa tämä huomioon?
Goldman Sachsin strategit pureutuvat tähän kysymykseen tuoreessa markkinakatsauksessaan. He ennustavat, että kuluttaja- ja tuottajahintojen muutokset johtavat tuotteiden myyntihinnoissa vuositasolla 0,5 prosentin laskuun, mutta samalla tuotantokustannukset halpenevat 4-7 prosenttia.
"Niille yhtiöille, jotka myyvät tuotteitaan kuluttajille, suhteelliset muutokset hinnoittelussa ovat vaikutuksiltaan myönteisiä. Ainakin, jos niillä on hinnoitteluvoimaa", markkinakatsauksessa sanotaan.
Vähittäiskaupan yhtiöt eivät kuitenkaan välttämättä kuulu tällä kertaa voittajiin tai ainakaan suurimpiin voittajiin, koska alalla on meneillään syvällinen rakennemuutos. Sen sijaan telekommunikaation, median ja terveydenhuollon voidaan odottaa sektoritasolla menestyvän nykyisessä markkinaympäristössä.
"Se saattaa tuntua epäjohdonmukaiselta, koska raaka-aineilla ei ole suurta merkitystä niiden liiketoiminnalle. Mutta ne hyötyvätkin siitä, ettei niiden hinnoittelu ole riippuvaista raaka-aineista lähtevästä inflaatiosta ja että kuluttajien reaalitulot kasvavat nykytilanteessa."
Huonoimmat näkymät ovat luonnollisesti tuottajasektoreilla toimivilla yhtiöillä. Goldman Sachs odottaa niiden kärsivän pitkäkestoisesta hintojenlaskupaineesta.
Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana suurin korrelaatio laskevien raaka-ainehintojen ja pörssimenestyksen välillä on ollut perusteollisuudella (0,67), kemikaaleilla (0,36), teollisuustuotteilla- ja palveluilla (0,32) ja öljyllä ja kaasulla (0,26).
Sen sijaan pienin korrelaatio näkyy vähittäiskaupassa (-0,62), telekommunikaatiossa (-46), terveydenhuollossa (-0,44) ja mediassa (-0,37).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti