Halvan öljyn päivät päättymässä
KUVA: BLOOMBERG NEWS
Öljyn hinnan kehitys riippuu nyt ennen kaikkea Opecin toimista.
Öljyn hinnan kehitys riippuu nyt ennen kaikkea Opecin toimista.
"85 dollarissa on jonkinlainen pohja, jonka jälkeen hinta alkaa nousta", Etlan tutkija Paavo Suni arvioi.
Öljymarkkinoilla katseet kohdistuvat jo marraskuun 27. päivään. Öljyntuottajamaiden järjestö Opec pitää silloin kokouksen, jonka toivotaan valaisevan tulevaa kehitystä. Markkinoilla odotetaan etenkin tietoa siitä, aikooko Opec leikata tuotantoaan.
Nordean öljyanalyytikko Thina Saltvedt kertoo, ettei muuta ennustettaan ennen kokousta.
”Ennusteemme on yhä 105 dollaria tynnyriltä vuodelle 2015. Tiedän, että se on melko korkea, mutta haluan odottaa Opecin kokousta ennen kuin muutan ennusteita”, Saltvedt sanoo.
Jos Opec päätyy leikkaamaan tuotantoaan, Saltvedt uskoo öljyn ensi vuoden keskihinnan olevan 95–100 dollaria tynnyriltä.
Vaikka moni ennustaja uskoo öljyn keskihinnan olevan ensi vuonna lähellä sataa dollaria, esimerkiksi Goldman Sachs leikkasi lokakuussa Brent-öljylaadun vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen hintaennustettaan 100 dollarista 85 dollariin tynnyriltä.
”Jos Opec leikkaa tuotantoaan, arvio voi mielestäni olla liioiteltu. Mutta jos Opec ei leikkaa tuotantoaan, hintakehityksen näkymät ensi vuodelle ovat hyvin heikot, sillä kysynnän kehityksestä ennakoidaan heikkoa”, Saltvedt sanoo.
Brent laskenut reippaasti
Maanantaina Brentin hinta joulukuun toimituksilla oli noin 86 dollaria tynnyriltä. Hinta on laskenut lähes 30 prosenttia kesäkuusta. Syynä laskuun ovat muun muassa kysynnän heikkeneminen erityisesti Kiinassa sekä Yhdysvaltojen liuskeöljytuotannon kasvu.
Uutistoimisto Bloombergin 25 analyytikolta keräämä mediaaniennuste ensi vuoden hinnaksi on keskimäärin 97,55 dollaria tynnyriltä.”Jos maailmantalous lähtee liikkeelle, siihen suuntaan voidaan mennä. Ajattelisin, että 85 dollarissa on jonkinlainen pohja, jonka jälkeen hinta alkaa nousta”, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni arvioi.
Bloombergin mukaan samaan aikaan ensi vuoden öljytoimituksella käydään kauppaa noin kahdeksan dollaria ennusteita alemmilla hinnoilla. Ennusteiden ja futuurihintojen välinen ero on suurimmillaan tänä vuonna.
Osa Opec-maista hermoilee jo
Neste Oilin öljyasiantuntija Lauri Kärnä muistuttaa, että osa Opec-maista on jo nyt sitä mieltä, että öljyn hinnan pitäisi olla korkeampi. Esimerkiksi Venezuela tarvitsee öljystä noin 117 dollaria ja Iran jopa 136 dollaria tynnyriltä saadakseen budjettinsa tasapainoon.
”Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n viimeisimmän arvion mukaan syyskuussa öljyn tuotanto kasvoi 2,8 miljoonaa tynnyriä päivässä vuoden takaisesta. Samaan aikaan kysyntä kasvoi vain 700 000 tynnyriä päivässä. Tuotanto on siis kasvanut noin kaksi miljoonaa tynnyriä enemmän kuin kysyntä”, Kärnä kuvaa.
Opecin tuotantokiintiö on 30 miljoonaa tynnyriä päivässä, mutta todellinen tuotanto on noussut lähelle 31 miljoonaa tynnyriä päivässä. Saltvedtin mukaan kiintiötä pitäisi leikata noin 29,5 tynnyriin päivässä, jotta tuotanto vastaisi kysynnän heikkoa kehitystä etenkin Kiinassa.
”Kiinan kysyntä on hyvin tärkeä tekijä, sillä suuren osan kysynnän kasvusta odotetaan tulevan sieltä”, Saltvedt sanoo.
Standard Chartered Bankin Lähi-idän pääekonomisti Philippe Dauba-Pantanacce kertoo pankin arvioivan, että Brentin keskihinta vuonna 2015 ei juuri poikkea tämän vuoden keskimääräisestä hinnasta.
“Nykyiseltä tasolta hinnan nousu voi olla hidasta, mutta uskomme sen kuitenkin nousevan”, Dauba-Pantanacce kommentoi Kauppalehdelle sähköpostitse.
Dauba-Pantanaccen mukaan tällä hetkellä maailmalla ei ole useista kommenteista poiketen merkittävää öljyn ylituotantoa. Sen sijaan ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen näkymä on heikompi.
”Arviomme mukaan Opecin pitää leikata tuotantoa noin miljoonalla tynnyrillä päivässä. Tämä ylituotanto ei kuitenkaan ole historiallisesti erityisen suuri”, Dauba-Pantancce sanoo.
Lisää aiheesta tiistain painetussa Kauppalehdessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti