sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Venäjällä paineita kasvattaa öljyntuotantoaan

Sunnuntai 02.11.2014 klo 06:30  

Venäjän pitäisi lisätä öljynporaustaan, jotta tuotantomäärä pysyisi nykyisellään.
Venäjän pitäisi lisätä öljynporaustaan, jotta tuotantomäärä pysyisi nykyisellään.
Säilyttääkseen tuotantomääränsä nykytasolla Venäjän täytyy energiaministerin mukaan kasvattaa öljynporaustaan.
Venäjän pitäisi lisätä öljynporaustaan viidestä seitsemään prosenttia vuosittain, jotta tuotantomäärä pysyisi nykyisellään, arvioi maan energiaministeri Viktor Novak. Hänen mukaansa tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä tuotannolle tärkeät länsimaiset porausyhtiöt ovat poistumassa maasta.

Asiasta kertoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofitviikkokatsauksessaan.
Novakin mukaan Venäjän olisi rakennettava omaa ajanmukaista öljynporauskapasiteettia, mutta öljyn alas painunut hinta ja vaikeutunut ulkomaisen rahoituksen saatavuus rajoittavat mahdollisuuksia investointeihin.
Lisäksi tuotanto on alkanut supistua Länsi-Siperiassa ja myös Euroopan puolella sijaitsevien kenttien tuotanto on saavuttanut jo huippunsa. Novakin mukaan Itä-Siperian uudempien kenttien tuotanto ei riitä korvaamaan kokonaistuotannon supistumista eikä uusia suurprojekteja ole tarpeeksi korjaamaan tilannetta.
Bofit huomauttaa, että Venäjän öljyntuotanto on siirtymässä yhä vaikeammin hyödynnettäville alueille ja uutta teknologiaa vaativaan liuskeöljyyn.
”Tarvittava tietotaito ja teknologia ovat Venäjällä kuitenkin puutteellisia, minkä vuoksi kohteiden hyödyntämisessä on luotettu länsiyhteistyöhön. Se on Ukraina-sanktioiden vuoksi nyt pysähdyksissä. Jos sanktiot jatkuvat pitkään, vaikuttavat ne erityisesti Venäjän tulevaan öljyntuotantokykyyn”, Bofit arvioi.
Amerikkalainen ExxonMobil vetäytyi syyskuussa arktisesta yhteistyöstä Rosneftin kanssa. Yhtiöt olivat aloittaneet elokuussa etsintäporaukset Karan merellä ja löytäneet lupaavan esiintymän.
Sen jälkeen vielä ranskalainen Total ilmoitti peruvansa suunnitellun liuskeöljyn tuotantoyhteistyön Lukoilin kanssa ja Shell jäädytti yhteistyön Gazprom Neftin kanssa.

Nina Broström
nina.brostrom@kauppalehti.fi
+358-10 665 2426

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti