"Öljyn hinnan laskulle ei ole perusteita"
KUVA: BLOOMBERG NEWS
Öljynporausta Orion Drilling -yhtiön porauslautalla Eagle Fordin liuskekivialueella Yhdysvalloissa.
Öljynporausta Orion Drilling -yhtiön porauslautalla Eagle Fordin liuskekivialueella Yhdysvalloissa.
Opecin pääsihteerin mukaan markkinafundamentit eivät anna perusteita niin dramaattiselle hintapudotukselle kuin nyt on nähty.
Öljyntuottajamaiden järjestön Opecin pääsihteerin Abdullah al-Badrin mukaan öljyn hinta on jo vajonnut alemmas kuin markkinaperusteisesti olisi syytä.
”[Markkinoiden] fundamentit eivät anna syytä näin dramaattiselle hinnan laskulle”, al-Badri sanoi puhuessaan sunnuntaina Dubaissa.
Opecin mukaan öljyn kysynnän ja tarjonnan välinen epäsuhta ei ole niin dramaattinen kuin on annettu ymmärtää.
Opecista on pitkin syksyä annettu ymmärtää, että järjestön mielestä öljyn hinnan lasku johtuu öljyllä käytävästä paperikaupasta ja markkinasentimentin ailahteluista eikä markkinoiden perustekijöiden, kuten kysynnän ja tarjonnan häiriöistä.
"Ei pidä paikkaansa"
Al-Badri myös korosti, että Opecin päätös pitää tuotantonsa ennallaan hinnan laskusta huolimatta ei ole suunnattu ketään vastaan.
”Jotkut sanovat, että päätös oli suunnattu Yhdysvaltoja ja liuskeöljyä vastaan. Se ei pidä paikkaansa. Jotkut sanovat myös, että päätös oli suunnattu Venäjää vastaan. Sekään ei pidä paikkaansa”, Al-Badri sanoi.
Opecin on uskottu haluavan, että öljyntuotanto alkaa vähentyä ensin Yhdysvalloissa, jonka liuskeöljytuotanto on lisännyt öljyn tarjontaa markkinoilla huomattavasti. Uusia epätavallisen öljyn porausprojekteja saattaa käynnistyä vähemmän, mikäli hinnan lasku vähentää investointeja öljyntuotantoon. Toisaalta jo olemassa olevista kaivoista pumppaaminen voi jatkua hyvinkin matalalla hintatasolla.
Toisen teorian mukaan Yhdysvallat ja Opecin johtava maa Saudi-Arabia haluavat painostaa Venäjää painamalla öljyn hintaa tuotantoa kasvattamalla. Tämän teorian ongelma on, että samalla hinnan lasku osuu Saudi-Arabian budjettituloihin ja Yhdysvaltojen liuskeöljy-yhtiöihin.
Öljyn hinta on kesän jälkeen valahtanut alhaisimmalle tasolleen viiteen vuoteen. Brent-öljylaadun hinta tynnyriltä lähenteli loppuviikolla jo 60 dollaria. Al-Badrin mukaan Opecin ytimen muodostavien Persianlahden öljyntuottajamaiden tulisi kuitenkin jatkaa öljyinvestointeja hinnan pudotuksesta huolimatta.
Ensimmäisessä julkisessa esiintymisessään sitten Opecin marraskuisen kokouksen al-Badri sanoi, että Opecilla ei ole varsinaista tavoitehintaa öljylle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti