lauantai 23. toukokuuta 2015

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 22.5.2015, 17:23

Fedin koronnostoilla voi olla arvaamattomat vaikutukset osakkeisiin

USA:n keskuspankki aloittaa koronnostot kaikella todennäköisyydellä tämän vuoden aikana.
MAINONTA
 
Sijoittajien keskuudessa se herättää levottomuutta, etenkin kun yleinen näkemys on, että nykyinen nousumarkkina nojautuu löysään rahapolitiikkaan.
Varainhoitojätti BlackRockin päästrategi Russ Koesterichkehottaa laittamaan jäitä hattuun.
"Suhtaudun epäilevästi arvioihin, joiden mukaan koronnostojen aloittaminen merkitsee osakerallin loppua. Historian valossa seurauksena voi olla maltillinen korjausliike", Koesterich kirjoittaa markkinakommentissaan.
Hän on käynyt läpi Fedin kiristyvän rahapolitiikan vaikutuksia S&P 500 -indeksin osakkeisiin 1970-luvulta lähtien.
Kolmen kuukauden tuotot koronnostojen aloittamisen jälkeen ovat säännönmukaisesti jääneet negatiivisiksi. Sen sijaan kuuden ja kahdentoista kuukauden tuotot nousevat positiivisiksi, vaikka eivät ylläkään historiallisiin tuottokeskiarvoihin.
Keskimääräiset tuotot koronnostojen aloittamisesta ovat kolmen kuukauden jälkeen -4,3 prosenttia, kuuden kuukauden jälkeen 3,6 prosenttia ja kahdentoista kuukauden jälkeen 4,1 prosenttia.
Entäpä nykyinen markkinatilanne? Onko syytä odottaa historiallisten kaavojen toistumista?
Koesterich nostaa esiin tärkeän varauman. Hän havaitsi, että kurssitasot ovat sietäneet koronnostoja parhaiten silloin, kun koronnostojen aloittamista ei ole edeltänyt arvostuskertoimien nousu.
"Jos arvostuskertoimet ovat nousseet koronnostoja edeltäneen vuoden aikana, S&P 500:n tuotot ovat jääneet keskimääräistä heikommiksi."
Sijoittajien oloa tuskin parantaa tietoisuus siitä, että arvostuskertoimet ovat hivuttautuneet USA:ssa ylöspäin vuodesta 2011 lähtien.
Koesterichin mielestä osakemarkkinoilla onkin nyt suurempi riski reagoida koronnostoihin negatiivisesti. Erityisessä vaaravyöhykkeessä ovat pienten yhtiöiden osakkeet.
"On selvää, että tulevasta koronnostosyklistä muodostuu erilainen kuin aikaisemmista. Korot eivät ole koskaan ennen olleet matalalla näin kauaa ja Fedin on pakko ottaa käyttöön uudenlaisia rahapoliittisia työkaluja pienentääkseen paisunutta tasettaan."
Koesterich neuvoo sijoittajia varautumaan lisääntyvään kurssiheiluntaan ja kurssilaskun riskiin. Fedin toimenpiteiden vaikutusten ennakointi nykyoloissa on normaalia vaikeampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti