perjantai 14. elokuuta 2015

NÄKEMYS

 Tommi Melender, 17:35

Viisi syytä sijoittajalle olla huolissaan Kiinasta

Kiinan devalvaatio on heilutellut osakkeita, raaka-aineita ja joukkolainoja.
Gluskin Sheffin päästrategi David Rosenberg arvioi, että Kiina-huolet eivät jätä sijoittajia aivan heti rauhaan. Devalvaatio ei ole vähäpätöinen tekninen toimenpide, vaan kielii maailman toiseksi suurimman kansantalouden ongelmista ja vaikuttaa niin globaalin talouden kasvunäkymiin kuin maailmankaupan voimasuhteisiin.
Rosenberg on tehnyt pitkän uran amerikkalaisessa rahamaailmassa. Hän niitti mainetta yhtenä harvoista vuoden 2008 finanssikriisin ennaltanäkijöistä.
Markkinakatsauksessaan Rosenberg listaa viisi syytä, miksi sijoittajan on syytä miettiä Kiinan riskejä perinpohjaisesti:
1) Juan on vahvistunut efektiivisesti vuodessa 14 prosenttia. Saattaa hyvinkin olla, että keskuspankki pyrkii laskemaan sen arvoa vielä lisää.
2) Valuutan heikentyminen lisää Kiinan vientiteollisuuden kilpailukykyä. Käänteisesti se tarkoittaa suurta takaiskua niile maille, jotka toimivat Kiinan kanssa samoilla ulkomaankaupan markkinoilla.
3) Muiden Aasian maiden keskuspankit saattavat reagoida Kiinan toimenpiteisiin. Valuuttasodan mahdollisuus on todellinen.
4) Vaikuttaa siltä, että Kiinan hallinto pitää tuntuvaa talouskasvun hidastumista, niin sanottua hard landing -skenaariota, aiempaa todennäköisempänä. Välttämättä sillä ei edes ole tarkkaa kuvaa siitä, kuinka paljon maan talouskasvu heikkenee.
5) USA:n dollari jatkaa vahvistumistaan edellä mainituista syistä. Se taas tietää huonoa raaka-aineille sekä niille kehittyville maille, joilla on paljon dollarimääräistä velkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti