Deutsche Bankin pää-ekonomisti Mark Wall ei usko pysyvään öljyaleen.
Raakaöljy ei jää pysyvästi alennusmyyntiin, vaan hinta saavuttaa pohjat alkaneen vuoden ensimmäisellä puoliskolla, arvioi Deutsche Bankin euroalueen pääekonomisti Mark Wall.
Vuoden jälkipuolella hinta alkaa vahvistua ja sama trendi yltää myös ensi vuoden puolelle. Deutschen arvion mukaan raakaöljyn brent-laadun keskihinta on kuluvana vuonna 72,5 dollaria ja ensi vuonna jo 84 dollaria.
Alhaisella hinnalla on globaaliin talouteen positiivinen vaikutus. Yhdysvalloissa se lisää talouskasvua 0,7-0,78 prosenttiyksikköä, mutta Kiinassa tuntuvasti vähemmän, ainoastaan 0,2 yksikköä.
Halpa öljy ruokkii inflaatiota eniten euroalueella, mikä liiankin alhaiseksi painuvan inflaation oloissa vaikuttaa positiiviselta.
Kaikesta huolimatta saksalaispankin ennusteessa halvankin öljyn oloissa globaalin talouskasvun
arvioita on tarkistettu alaspäin ja inflaation vauhtia tarkistettu ylöspäin.
Globaali kasvu saavuttaa ennusteen mukaan 3,6 prosentin tason tämän vuoden aikana ja nousee 3,8 prosenttiin ensi vuonna.
Deutschen ennusteen mukaan Suomen talous ei kasvanut viime vuonna ollenkaan. Alkaneena vuonna se on pääsemässä 0,8 prosentin vauhtiin.
Talouskasvun elvyttämisessä ja deflaation vastaisessa taistelussa temppelin harjalle nousee Euroopan keskuspankki, jonka päättäjät kokoontuvat tärkeäksi pidettyyn kokoukseensa 22. tammikuuta.
Monissa ekonomistiarvioissa lähdetään siitä, että keskuspankki käytännössä silloin kertoo käynnistävänsä niin sanotun kvantitatiivisen elvytyksen eli valtionlainojen ostot.
Mitä pidemmälle EKP odottaa elvytyksensä kanssa, sitä paremmin uudet talousluvut myös vakuuttavat hankkeen epäilijät.
Tammikuun elvytyksen tekee vielä vaikeammaksi se, että KreikassaSyriza-puoleen johto on avoimesti politisoinut EKP:n aikeet.
Vain kolme päivää EKP:n kokouksen jälkeen Kreikka käy vaaliuurnille valitsemaan uutta parlamenttia.
Vuosi 2015 on vaalivuosi myös Suomessa, Portugalissa ja Espanjassa. Hyvin jännittävä on kriittisellä EU-linjalla kulkevan Britannian parlamenttivaalien lopputulos toukokuussa.
Euroopan poliittisella kartalla valtavirtaa vastaan nousevin puolueiden asema on vahvistunut monissa maissa. Kreikassa, Ranskassa, Espanjassa ja Irlannissa ne ovat mielipidetiedustelujen kärkipaikoilla.
Populistit ja Euroopan unioniin kriittisesti suhtautuvat puolueet ovat nousseet hyvin lähelle vallan ydintä monissa jäsenmaissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti