maanantai 26. tammikuuta 2015

RAPALA

 Mirko Hurmerinta, Talouselämä, 25.1.2015, 21:28

Tätä kalamiehen osaketta kannattaa pitää nyt silmällä

Rapala lukeutuu niihin harvoihin Helsingin pörssin kuluttajatuoteyhtiöihin, jonka brändi tunnetaan maailman joka kolkassa.
Kalaonnea maailman johtava kalastustarvikefirma on taatusti tarjonnut, mutta liiketoiminnan kehitys on pitänyt sijoittajien koukut vailla saalista viime vuosina. Kasvu on laahannut, eikä tuloskuntokaan ole ollut parhaassa terässä.
Analyytikot odottavat Rapalan yltäneen viime vuonna 278 miljoonan euron liikevaihtoon, josta liikevoittoa jäisi reilut 24 miljoonaa euroa eli vajaat yhdeksän prosenttia.
Kannattavuus on ollut laskussa, sillä vielä vuonna 2010 yhtiö ylsi lähes 12 prosentin marginaaliin.
Kasvua ja kannattavuutta ovat painaneet erityisesti yhtiön sisäiset haasteet. Yksi murheenkryyni ovat olleet korkeat varastotasot, joita yhtiö on pyrkinyt pienentämään jo usean vuoden ajan.
Rapala on siirtänyt viime vuosina tuotantoaan Kiinasta edullisempaan Indonesiaan. Tämä on nakertanut tulosta.
Yhtiö kertoi saaneensa siirtoprojektin loppuun viime vuoden lopulla, joten sen osalta kannattavuuden pitäisi alkaa parantua. Rapala hyötyy myös euron heikentymisestä, sillä noin kolmannes yhtiön myynnistä tulee Pohjois-Amerikasta ja yhteensä yli puolet Euroopan ulkopuolelta.
Nykyiseen tuloskuntoonsa nähden Rapalan arvostus ei ole edullisimmasta päästä. Osakkeessa piilee kuitenkin runsaasti potentiaalia.
Jos tulos kasvaa ennustetun mukaisesti, olisi osakkeen p/e-luku eli voittokerroin kuluvalle vuodelle 13,5 ja ensi vuodelle 12,4.
Myös yritysjärjestelyiden saralla on lupa odottaa aktiivisuutta. Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén arvioi Rapalan olevan lyhyellä aikavälillä kiinnostunut täydentämään tuotevalikoimaansa pienin täsmäostoin. Pidemmällä aikavälillä Vilén odottaa Rapalan olevan mukana suuremmassa toimialajärjestelyssä.
”Vavat ja kelat puuttuvat Rapalan portfoliosta kokonaan, eikä muiden valmistajien tuotteiden myyminen ole pitkällä aikavälillä paras vaihtoehto. Näkisin, että joko Rapala ratkaisee ongelman suuremmalla yritysostolla tai sitten Rapala tulee itse ostetuksi pörssistä”, Vilén arvioi.
Ranskalainen Viellardin perhe omistaa Rapalasta noin 34 prosenttia. Belgialaisten rahasukujen sijoitusyhtiön Sofinan hallussa on lähes 20 prosentin siivu.
Sijoittajien keskuudessa Rapala on omistajaystävällisen yhtiön maineessa, mikä on antanut tukea osakekurssille. Laimeasta tuloskehityksestä huolimatta yhtiö ei ole leikannut osinkoaan, eivätkä analyytikot odota sen tekevän niin tänä keväänäkään.
Vahva kassavirta mahdollistaa omistajien pitämisen tyytyväisinä. Nykykurssille 0,24 euron osinko tarjoaisi varsin mukavan viiden prosentin osinkotuoton. Riskiä sietävälle sijoittajalle Rapala on mainio yhdistelmä kasvua ja osinkotuottoa pitkään salkkuun.
Artikkeli on julkaistu tuoreessa Talouselämä-lehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti