torstai 15. tammikuuta 2015

RAHAPOLITIIKKA

 Tommi Melender, 17:28

Keskuspankit ovat luoneet vakautta, nyt ne aiheuttavat heiluntaa

Sveitsin frangi vahvistui tänään hurjasti euroa ja dollaria vastaan. Intian osakemarkkina koki suurimman päivärallinsa vuoteen.
Erillisiä tapahtumiako?
Kyllä ja ei. Molemmissa voimakkaat markkinaliikkeet sai aikaan keskuspankki. Viime vuosina keskuspankit on tunnettu ennen muuta markkinoiden vakauttajina. Sveitsin ja Intian tapaukset antavat esimakua siitä, että vastedes rahapolitiikka voi aiheuttaa myös töyssyjä.
"Volatiliteetti on palannut markkinoille. Sijoittajat joutuvat kohtaamaan vastakkaisia kehityskulkuja, kun kansantaloudet ja rahapolitiikat eriytyvät toisistaan. Seurauksena on erilaisia törmäyksiä", Societe Generalen globaali strategi Kit Juckessanoo uutistoimisto Bloombergille.
Intian keskuspankin ensimmäinen koronlasku 20 kuukauteen ei tullut salamana kirkkaalta taivaalta, mutta päätöstä ei myöskään erityisemmin pohjustettu. Keskuspankin pääjohtaja Raghuram Rajan käytti maltillistuneen inflaation avaamaa tilaisuutta tukea Intian taloutta, jonka kasvu on enää puolet neljän vuoden takaisesta.
Sen sijaan Sveitsin keskuspankin ilmoitus luopua frangin kurssin säätelystä yllätti sijoittajat täysin. Seurauksena oli luisu maan osakemarkkinoilla. Tätä kirjoitettaessa laskua oli yli kymmenen prosenttia.
Markkinakommenteissa arveltiin sveitsiläiskeskuspankkiirien ennakoivan EKP:n määrällistä elvytystä.
Rahapoliittiset linjaerot tulevat selvimmin esiin tarkasteltaessa Yhdysvaltoja, euroaluetta ja Japania. Siinä missä Fed on lopettanut määrällisen elvytyksen ja valmistautuu ensimmäisiin koronnostoihin, EKP ja BOJ jatkavat kevennyslinjalla vielä pitkään.
Näiden asetelmien pitäisi vahvistaa dollaria ja heikentää jenkkiosakkeiden houkuttelevuutta eurooppalaisiin ja japanilaisiin verrattuna.
Mutta kuten sijoittajat saivat Sveitsissä ja Intiassa huomata, keskuspankit tekevät toisinaan äkillisiä liikkeitä, jos toimintaympäristö muuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti