MAKRONÄKEMYS
Tommi Melender, 17:32Lähes koko teollinen maailma nollakorossa, talous takkuaa silti
Teollistuneista maista 90 prosentissa vallitsee tällä hetkellä nollakorkoympäristö.
Gluskin Sheffin päästrategin David Rosenbergin mielestä tilanne on paitsi täysin poikkeuksellinen myös selvimmin maailmantalouden ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden nykytilaa kuvaava piirre.
Mutta vaikka lyhyet korot raapivat lattiaa, suhdanteet eivät näytä selviä kohentumisen merkkejä varsinkaan Euroopassa ja Japanissa. Osakkeet ja muut riskisijoitukset toki imevät pääomia, mutta siitä taas aiheutuu kuplariskejä.
Rosenberg myöntääkin The Business Insiderille antamassaan kommentissa olevansa ymmällään siitä. mihin nollakorkoympäristö lopulta johtaa.
"Se symboloi sitä, kuinka keskuspankkiirit ja velkakirjasijoittajat näkevät maailman -- deflaatio ultramatalien korkojen aikana ei todellakaan ole mikään uskon vahvistaja", Rosenberg toteaa.
Tuoreessa The Globe And Mail -lehden kolumnissaan Rosenberg puolestaan tähdentää, ettei usko rahapolitiikan tepsivän nykyiseen kysyntäkriisiin ja investointilamaan. Oikea ratkaisu olisi elvyttää finanssipolitiikalla, vaikka esimerkiksi Euroopassa on pitkään ollut vallalla talouskuria korostava linja.
"Ei tarvitse olla keynesiläinen tajutakseen, ettei nykytilanteessa ole järkevää tuijottaa julkisen talouden tasapainoa", Rosenberg kirjoittaa.
Yhdysvalloissa Fed valmistautuu jo normalisoimaan rahapolitiikkaa, mutta Euroopan ja Japanin keskuspankit vielä elvyttävät. Rahapoliittisen elvytyksen sivutuotteena on syntynyt eräänlainen valuuttasota, kun suuret talousalueet pyrkivät hyötymään valuuttakurssinsa heikentymisestä, tunnustivatpa sen tai eivät.
Rosenberg ymmärtää lähtökohdan, mutta ei usko sen johtavan pitemmän päälle hyviin lopputuloksiin.
"Valuutan heikentäminen tuo vain pikahelpotusta", hän huomauttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti