keskiviikko 18. helmikuuta 2015

TUOTOT

 Tommi Melender, 17:31

Jenkkiosakkeet jyränneet euro-osakkeet, tässä selitys

Amerikkalaiset osakkeet ovat finanssikriisin jälkeisinä vuosina jyränneet eurooppalaiset osakkeet. Eri mittareilla tarkasteltuna vanhalla mantereella vallitsee suurin hinnoitteluale 20 vuoteen Wall Streetiin verrattuna.
"Taloudellisia perustekijöitä tarkastelevan sijoittajan on syytä pohtia, onko Eurooppa halpa -- vai syystäkin halpa", kirjoittaa Standard Life Investmentsin strategi Chris Faulkner-McDonagh markkinakatsauksessaan.
Hän ei täysin tyrmää Euroopan huonoon talouskehitykseen ja rakenteellisiin ongelmiin keskittyviä selitysmalleja. Ne ovat kuitenkin puutteellisia.
Jenkkiosakemarkkinan parempaan menestykseen ja tukevampaan hinnoitteluun vaikuttavat muutkin seikat kuin Euroopan heikkous. Faulkner-McDonagh kiinnittää huomiota amerikkalaisten yhtiöiden tehokkaampaan taseen hallintaan, joka näkyy parempana pääoman tuottona.
"Vuoden 2009 jälkeen Yhdysvalloissa on ollut yhä enemmän firmoja, joiden oman pääoman tuottoluvut ovat todellakin huimia. Eikä tämä trendi rajoitu yhdelle tai muutamalle toimialalle, joten sitä ei voi selittää toimialalähtöisesti."
Faulkner-McDonagh löytää yhteisiä nimittäjiä näille tuottokuninkaiksi kutsumilleen firmoille. Ne ovat kooltaan suuria, toimivat monikansallisesti ja omistavat hyviä brändejä.
"Ne ovat myös ostaneet aktiivisesti omia osakkeitaan, lisänneet velkavivun käyttöä ja tehostaneet tulovirtojensa ja käyttöpääomansa hallintaa."
Ylimääräistä apua tuottokuninkaat ovat saaneet pitkään jatkuneesta dollarin heikkenemisestä.
Lukumäärällisesti huiman oman pääoman tuoton firmoja ei Yhdysvalloissa ole paljon, mutta ne ovat painoarvoltaan sen verran merkittäviä, että vaikuttavat jenkkiosakemarkkinan yleiseen suuntaan ja arvostustasoihin.
Euroopassa yhtiöt eivät yleisesti ottaen ole yhtä tehokkaita pääoman käytössä kuin Yhdysvalloissa eikä vanhalla mantereella ole yhtä paljon varsinaisia tuottokuninkaita.
"Euroopassa on myös vähemmän julkisesti noteerattuja yhtiöitä korkeiden marginaalien toimialoilla (esimerkiksi teknologiasektori muodostaa Yhdysvalloissa osakemarkkinasta 15 prosenttia, mutta Euroopassa vain viisi prosenttia), joskin tällaiset toimialaseikat eivät sinänsä estä korkeita oman pääoman tuottoja."
Taustatekijöinä vaikuttavat erot rahoitussektorien välillä. Yhdysvalloissa joukkolainat ovat suuressa roolissa, Euroopassa nojaudutaan enemmän pankkiluototukseen. Tämän vuoksi eurooppalaisten firmojen on vaikeampi tehostaa pääoman käyttöään.
Faulkner-McDonahgin mielestä ei ole yllättävää, että sijoittajat ovat valmiit pulittamaan enemmän päästäkseen käsiksi kovatuottoisiin jenkkiosakkeisiin.
Mutta säilyykö trendi vastedeskin?
"Ensimmäinen testi on se, miten amerikkalaiset firmat reagoivat Fedin aikeisiin normalisoida rahapolitiikkaa ja nostaa korkotasoa. Myös dollarin vahvistuminen aiheuttaa haasteita jenkkiosakemarkkinan tuottokuninkaille, koska niiden liiketoiminnasta suuri osa on kansainvälistä."
Faulkner-McDonagh näkeekin eurooppalaisilla firmoilla tilaisuuden kaventaa eroa amerikkalaisiin kilpailijoihinsa. Euron heikentyminen auttaa niitä merkittävästi, mutta sen lisäksi niiden pitää hyödyntää eurooppalaisten rahoitusmarkkinoiden uudistukset tehokkaampana pääoman käyttönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti